Preskoči na vsebino

6. številka revije Tim 2022-2023

Izšla je 6. številka revije TIM v šolskem letu 2022/2023.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik
3    Sunny day – model papirnatega jadralnega letala
7    Maketa vodnega kroga
12    Orodje za izdelavo miniaturnih bobrovcev
15    Mala šola plastičnega maketarstva (4. del)
18    Papirnat model podeželske hišice
21    Začetniški model podmornice iz vezane plošče
25    Naredimo preprosto laterno
28    Obeski za ključe iz avtomobilčkov
31    Merilnik nivoja deževnice v zalogovniku
37    Pralni stroj kot pustni kostum
39    Srce iz pokovke
42    Pustne maske
47    Nagradna uganka za bistre glave
Aleksandrijski svetilnik –  eno izmed sedmih čudes antičnega sveta

Iz vsebine

SUNNY DAY – MODEL PAPIRNATEGA JADRALNEGA LETALA

Letalski modeli iz papirja spadajo v uvod klasičnega letalskega modelarstva, kjer se sicer ustvarja bolj iz drugih, kakovostnejših materialov. Zaradi preproste izdelave so zelo primerni za začetnike, ki lahko s prepogibanjem in z zlaganjem papirja ustvarjajo modele po načrtu ali svojih zamislih. Poleg tega cenovna dostopnost papirja omogoča več poskusov izdelave v krajšem času. Seveda pa je treba imeti tudi nekaj ročnih spretnosti in predvsem zamisel, kaj narediti.

MAKETA VODNEGA KROGA

Decembra lani je Prirodoslovni muzej Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom pripravil veliko naravoslovno razstavo z naslovom V vrtincu sprememb. Njen del je tudi predstavitev življenja v rekah, z geološkega oziroma geomorfološkega stališča pa zgodbe iz rek podpira maketa rečnega toka. Ta sam po sebi ne deluje, če ni del vodnega kroga, zato je na razstavi predstavljena njegova celovita maketa.

ORODJE ZA IZDELAVO MINIATURNIH BOBROVCEV

V maketarstvu ter izdelavi dioram in vinjet pogosto naletimo na objekte, krite s strešniki bobrovci, zato moramo poskrbeti tudi za ta detajl. V članku je opisana izdelava bobrovcev v merilu 1 : 35 s posebnim doma narejenim orodjem za njihovo izsekavanje.

MALA ŠOLA PLASTIČNEGA MAKETARSTVA (4. DEL)

Članek opisuje postopka kitanja in brušenja na Revellovi maketi letala Mustang P 51 D. Ta je nekoliko zahtevnejša za izdelavo, saj ima dvodelni trup in krila, kar terja več dela pri lepljenju ter natančnosti pri kitanju in brušenju. Ker je letalo v barvi aluminija, poseben izziv pomeni tudi barvanje, saj je barvo treba nanašati zelo pazljivo.

PAPIRNATI MODEL PODEŽELSKE HIŠICE

Sestavljajo ga osrednji del in dva »prizidka«, da je njegov videz bolj razgiban. Izdelek je namenjen spoznavanju glavnih obdelovalnih tehnik papirja, kartona in lepenke (ter deloma tudi lesa). Ob njegovem nastajanju boste pridobili temeljne veščine, ki vam bodo prišle prav pri poznejših zahtevnejših projektih.

ZAČETNIŠKI MODEL PODMORNICE IZ VEZANE PLOŠČE

Načrt je namenjen vsem, ki jih veseli delo z modelarsko rezljačo, in še posebno tistim, ki si šele nabirajo prve modelarske izkušnje. Preprost 3D-model podmornice ni primeren za spuščanje v vodi, ampak je mišljen kot igrača oziroma okras na knjižni polici.

NAREDIMO PREPROSTO LATERNO

Iz praznega steklenega kozarca od kompota, marmelade ali vložnin je mogoče v dobesedno nekaj minutah izdelati laterno, ki jo lahko postavimo na poljubno mesto, zaradi ročaja pa tudi prenašamo s seboj ali kam obesimo.

OBESKI ZA KLJUČE IZ AVTOMOBILČKOV

Če je v družini več članov in s tem tudi več ključev od stanovanja, avtomobila, kolesa, kolesarnice ipd., je v kupu, ki se običajno nabere kje v predsobi, včasih kar težko najti pravega. V takih primerih nam prepoznavni obeski na ključih, pregledno zloženi na stenskem držalu, zelo olajšajo iskanje.

MERILNIK NIVOJA DEŽEVNICE V ZALOGOVNIKU

Velikost zalogovnika za deževnico je odvisna od namena njene uporabe. Po navadi je vkopan v zemljo in dostop do njega je (zaradi čiščenja in drugih vzdrževalnih del) največkrat mogoč samo skozi manjšo loputo na vrhu. Tako je zelo težko oceniti, koliko vode je še v njem. Zato si po objavljenih napotkih lahko izdelate merilnik, ki vam bo prek indikatorja, nameščenega na vidnem mestu, kazal nivo deževnice v zalogovniku, da boste lažje načrtovali njeno porabo.

PRALNI STROJ KOT PUSTNI KOSTUM

Zlasti med otroki je pustovanje zelo priljubljeno in vsako leto se že precej prej začnejo pripravljati nanj, saj obožujejo igre pretvarjanja in podoživljanja svojega domišljijskega sveta. Kadar takega pustnega kostuma, kot bi si ga želel otrok, v trgovinah ni mogoče dobiti, se ponudi priložnost za naše skupno ustvarjanje. V tem članku je opisan postopek izdelave pustnega kostuma v obliki pralnega stroja.

SRCE IZ POKOVKE

Na valentinovo si zaljubljenci in vsi, ki se imajo radi, izmenjujejo pisemca in darila, najpogosteje v obliki srca, pa tudi cvetje, čokolado, nakit in drugo. Čeprav vse našteto pred tem praznikom lahko kupimo v trgovinah, bomo ljubljeno osebo gotovo bolj razveselili s svojeročno narejenim darilcem, ki bo nekaj posebnega – na primer s srcem iz pokovke, okrašenim z rdečo pentljico.

PUSTNE MASKE

Če želite biti za pusta čim bolj izvirni, skupaj z otrokom ustvarite svojo masko. Pri izdelavi se boste zabavali, otrok pa bo zadovoljen, da bo izdelek narejen ​​po njegovih željah. V članku je opisana izdelava treh različnih mask – indijanca, ognjenega ptiča in bojevnika.