Preskoči na vsebino

6. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Maketa batane z zakrivljenimi boki (2. del)
6
Ideje za železniško maketo (6. del)
10
Maketa hišice na drevesu
14
Pok-pok ladjica na parni pogon
20
Tobogan iz papirja
26
Trik z balonom v plastenki
27
Model kmečkega poslopja (1. del)
30
Robotsko vozilo
33
Stara številčnica, nov vmesnik
36
Obesek v tehniki makrame
38
Pustni kostum Rdeča kapica
40
Valentin iz steklenega kozarca
44
Tekstilije iz papirja (3. del)
47
Nagradna uganka za bistre glave – Morsejeva abeceda
Timov objektiv – S čolnom iz trsja čez Atlantik

Iz vsebine

MAKETA BATANE Z ZAKRIVLJENIMI BOKI (2. DEL)

Makete tradicionalnih plovil muzejske kakovosti morajo vsebovati vse podrobnosti, ki odkrivajo posamezne faze gradnje in bogato ladjedelsko dediščino, zato so zahtevne za izdelavo. Le lepo in natančno narejena maketa je pravi vir dragocenih informacij in objekt, vreden pozornosti. V drugem nadaljevanju gradnje makete batane z zakrivljenimi boki so opisani zapiranje dna in bokov, prekrivanje palube, izdelava odprtin za jambor ter namestitev nadpalubne zoje, nadbokov in bokoščitnic.

IDEJE ZA ŽELEZNIŠKO MAKETO (6. DEL)

Prejšnje nadaljevanje je obravnavalo grobo pripravo sten delavnic 1 in 2, ki sestavljata kovinarski obrat, zdaj pa je na vrsti njuno dokončanje, ki vključuje vgradnjo oken in vrat, postavitev strehe, barvanje sten ter izdelavo drobnih dodatkov za popestritev videza. Mednje spadajo prezračevalni sistem, nadstrešek za odlaganje kovinskih elementov, napis nad velikimi vhodnimi vrati, luči nad vhodoma, odtočni žlebovi in pravokotna kovinska ograja med delavnicama.

MAKETA HIŠICE NA DREVESU

Hišica na drevesu je za marsikoga pojem svobode, domišljije, povezave z naravo in raziskovanja; spodbuja gibanje in razvoj motoričnih veščin, zato privablja različne generacije. A žal si jo lahko privoščijo le redki. Da pa se želji po hišici na drevesu vendarle ne bi bilo treba povsem odpovedati, jo lahko naredite v precej pomanjšanem merilu – in to kar na nekoliko večji sobni rastlini. Za izdelavo ne potrebujete nobenega posebnega orodja, vse potrebno gradivo pa imate gotovo že doma.

POK-POK LADJICA NA PARNI POGON

Pok-pok plovilca so zanimive in preproste igrače, ki se premikajo s pomočjo pare, to pa ustvarja reakcija med ogrevanjem in ohlajanjem vode v kotličku. Pri tem zaradi premikanja kovinske membrane nastajajo zvoki, ki spominjajo na zvok pravih ladijskih motorjev. V članku sta podrobno predstavljena princip delovanja tovrstnega pogona in izdelava z njim gnane ladjice iz odpadne kovinske embalaže.

TOBOGAN IZ PAPIRJA

Le kdo ne pozna toboganov na kopališčih in v zabaviščnih parkih? Nekaterim se zdijo zabavni, drugim poženejo strah v kosti. V tem prispevku je opisana izdelava toboganov pri pouku TIT v 6. razredu v sklopu poglavja o nosilnih konstrukcijah in profilih. Učenci so v skupinah po trije morali izdelati največ 40 cm visok stolp ter nanj namestiti poljubno zasnovano progo iz elementov v obliki ravnih odsekov, zavojev in lijakov, po kateri so nato spustili frnikolo ter merili čas njenega potovanja.

TRIK Z BALONOM V PLASTENKI

Nekatere stvari so videti preproste – dokler jih ne preskusite. To velja tudi za naslednjo nalogo: potisnite srednje velik balon v plastenko in njegovo ustje raztegnite čez grlo z navojem. Globoko vdihnite in poskusite napihniti balon tako, da pihate v vrat plastenke. Če vam kljub naprezanju ne uspe, natančno preberite ta članek, v katerem najdete rešitev.

MODEL KMEČKEGA POSLOPJA (1. DEL)

Med dolgimi zimskimi popoldnevi in večeri si najmlajši krajšajo čas z igranjem, marsikdo izmed njihovih staršev ali starih staršev pa se zapre v garažo ali delavnico in se ukvarja s svojim hobijem. Če ste tudi vi eden takih, če radi delate z lesom in če bi želeli igro otrok popestriti s prikupno igračo v obliki kmečkega poslopja, potem je projekt, predstavljen v tem članku, kot nalašč za vas. Izdelava ni zahtevna, z nabavo gradiva ne bi smeli imeti nobenih težav, nabor potrebnega orodja pa ne presega stopnje opremljenosti običajne delavnice.

ROBOTSKO VOZILO

V članku je opisana gradnja preprostega robotskega vozila, namenjenega spoznavanju raznolikih tehničnih znanj, kot so mehanski prenosi, krmilna vezja v povezavi z mikroračunalniki ter povezava električnih in mehanskih komponent. Njegovo upravljanje poteka prek spletnega omrežja. Lahko vozi naprej ali nazaj in zavija ter ima preprosto robotsko roko za prestavljanje predmetov. Da med upravljanjem z njim lahko mirno sedimo pred računalnikom, je opremljen z majhno kamero, ki brezžično prenaša sliko na zaslon.

STARA ŠTEVILČNICA, NOV VMESNIK

Prenosne telefone uporabljamo šele nekaj desetletij, prej pa so bili telefoni s kabli fiksno »priklenjeni« na posamezno lokacijo. Vnos klicane številke ni potekal s tipkami, ampak prek zapletene mehanske številčnice. Ta element je v kombinaciji s sodobnim mikrokrmilnikom ter USB-priključkom na računalniku ali prenosnem telefonu mogoče uporabiti za krmiljenje še česa drugega.

OBESEK V TEHNIKI MAKRAME

Makrame je zelo priljubljena in razširjena tehnika, zato je na spletu in družbenih omrežjih mogoče najti na pretek idej, navdihov in natančnih navodil za najraznovrstnejše izdelke. V članku je opisana izdelava preprostega obeska za ključe oziroma okraska za torbico, pri katerem je uporabljena ena izmed osnovnih in najpreprostejših oblik vozla, namreč ploščati vozel.

PUSTNI KOSTUM RDEČA KAPICA

Če vam je letos zmanjkalo idej in časa za izdelavo kakšne zahtevnejše oprave za pustno rajanje vaših najmlajših, kupljene maske vam pa niso všeč, lahko še pravočasno sešijete preprost kostum, ki si ga otrok povezne na glavo in ogrinjalo zaveže okoli vratu. Da bi bil videti kot prava Rdeča kapica iz Grimmove pravljice, mu damo v roko manjšo košaro z dobrotami za babico ali druge pustne šeme.

VALENTIN IZ STEKLENEGA KOZARCA

Čeprav pred valentinovim v trgovinah prodajajo najrazličnejše izdelke, ki si jih na ta dan podarjajo zaljubljenci, prijatelji oziroma vsi, ki se imajo radi, je primerno darilce mogoče narediti tudi doma. Vse potrebno gradivo za figuro Valentina iz steklenega kozarca, napolnjenega z bomboni dobite v hobijskih in živilskih trgovinah, na oddelkih s šiviljskim materialom oziroma pozamenterijo ter v trgovinah s tehničnim blagom.

TEKSTILIJE IZ PAPIRJA (3. DEL)

Slovensko tradicionalno pletenje košar in opletanje steklenic je lahko navdih za izdelavo cele vrste zanimivih okrasnih in uporabnih predmetov iz papirne preje. V januarski številki Tima je bila opisana njena izdelava z ročnim vitjem oziroma s predilnim vretenom. Obstaja več različnih tehnik uporabe papirne preje in v članku je na praktičnem primeru izdelave preproste košarice predstavljena ena izmed njih – opletanje.