Preskoči na vsebino

7. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 7. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik
2    Izstrelitev amaterske rakete v stratosfero
6    Dvojamborni topo (4. del)
11    Timotej – prosto leteči model kategorije F1H (1. del)
14    Izdelava reber v paketu
18    Maketa hišice na Drini (2. del)
22    Maketa ozkotirne železnice (7. del)
24    Sezuvalnik
26    Pletenje košaric s predšolskimi otroki
28    Vodni mlinček
30    Miselna reševanka škarje
32    Gledam te v oči
35    Kako pripravimo tekočino za spajkanje
36    Elektronski odganjalnik komarjev
38    Voščene krpe
40    Slika iz gumbov
41    Naredimo rojstnodnevno pinjato
44    Okrasitev plastičnih lončkov s trsjem
47    Nagradna uganka za bistre glave
Lagari Hasan Čelebi – prvi potnik z raketo

Iz vsebine

IZSTRELITEV AMATERSKE RAKETE V STRATOSFERO

Kako zgraditi raketo, ki bi dosegla stratosfero, tj. plast ozračja od 15 do 50 km nad Zemljinim površjem? Andreju Vrbcu in njegovemu raketarskemu kolegu Denisu Banovicu iz Salzburga je to uspelo novembra 2021, ko je njuna izpopolnjena dvostopenjska raketa dosegla višino 25 km. V njeni konici je bila tudi kamera, ki je snemala polet. Prva stopnja je s padalom varno pristala 2 km od mesta izstrelitve na vojaškem poligonu Drawsko Pomorskie na Poljskem.

MAKETA DVOJAMBORNEGA TOPA (4. DEL)

Pred vami je zadnji del navodil za gradnjo vrhunske makete polodprtega dvojambornega istrskega plovila, imenovanega topo, ki ga uvrščamo v neprecenljivo domačo ladjedelsko dediščino. Tokrat avtor načrta Slobodan Simić Sime opisuje prekrivanje palube ter izdelavo krmila, jamborov, škripčevja in jader. Dokončane makete in tudi vsi drugi njegovi sorodni projekti, predstavljeni v Timu, bodo na ogled v nastajajoči Galeriji maket tradicionalnih plovil Istre, ki bo ob podpori evropskih sredstev odprta maja letos v Piranu.

TIMOTEJ – PROSTO LETEČI MODEL KATEGORIJE F1H (1. DEL)

Po daljšem času bralcem naše revije spet predstavljamo preprost prosto leteči model, ki ga lahko izdelajo doma oziroma v okviru modelarskih delavnic ali tečajev. Njegova velikost ustreza določilom Mednarodne letalske organizacije (FAI), ki veljajo za tekmovalno kategorijo F1H. Gre za modele s skupno projicirano površino krila in repa 18 dm2 in minimalno maso 220 g. Odločili smo se za preprosto pravokotno obliko krila in višinskega repa ter že velikokrat preskušeni aeroprofil Clark Y z ravnim dnom. Takšna izvedba krila zahteva manj šablon za izdelavo reber, zato se gradnje tega modela lahko lotijo tudi začetniki, ki bodo ob njegovem nastajanju urili ročne spretnosti, potrpljenje in natančnost pri obdelavi gradiv. Ob tem jim bodo v pomoč podrobna navodila, številne fotografije in pregledni načrt.

IZDELAVA REBER V PAKETU

Krila in repne površine klasično grajenih letalskih modelov sestavlja veliko število reber, letev in kosov furnirja. Ker so rebra oblikovana na podlagi podatkov izbranega aeroprofila, morajo biti izdelana čim bolj natančno. To je prvi pogoj, da bo model letel skladno s pričakovanji konstruktorja.

Modelarji rebra tradicionalno izdelujejo ročno, in sicer »v paketu«. Gre za dokaj preprost in hiter, vendar zelo natančen postopek, ki pa zahteva nekaj vaje in ročnih spretnosti. Izvedljiv je z osnovnimi orodji za obdelavo gradiv, zato je zelo primeren tudi za začetnike in mlade modelarske navdušence.

MAKETA HIŠICE NA DRINI (2. DEL)

V nadaljevanju opisa gradnje makete slikovite hišice, ki stoji na skali sredi reke Drine – natančneje na mejni črti med Srbijo ter Bosno in Hercegovino, je tokrat na vrsti izdelava ograj, drsnih vrat, električne napeljave, stopnic in kajakov.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (7. del)

V kamnolomu, ki na naši maketi pomeni središče dogajanja, je poleg ozkotirne železnice, medetažnih stopnic, lesenih stebrov za premostitev zračne cevi, skal, kamenja in velike količine peska tudi manjši objekt – lopa za orodje. Pod nadstreškom z lesenimi stenami in betonskim okvirjem stoji kompresor za stisnjen zrak, ki ga udarno kladivo potrebuje za razbijanje skal.

SEZUVALNIK

Sezuvalnik – ponekod pri nas mu pravijo tudi zajec ali hlapec – je nadvse praktičen pripomoček, ki pride prav pri vsaki hiši. Omogoča udobno sezuvanje obuval, in sicer sedé ali stojé, kar znajo zelo ceniti zlasti starejši, ki se težko sklanjajo, saj peto obuvala samo preprosto zataknemo v izrez in nogo počasi potegnemo k sebi. Sezuvalnik je z ročnim, še precej hitreje pa z električnim orodjem za obdelavo lesa mogoče narediti iz 150 × 400 mm velikega kosa trislojne lepljene plošče debeline 20 mm ali katere koli druge vrste lesa.

PLETENJE KOŠARIC S PREDŠOLSKIMI OTROKI

V želji, da bi ohranili starodavno pletarsko tradicijo na Slovenskem, je bil leta 2019 v februarski številki Tima objavljen članek o pletenju košar, tokrat pa predstavljamo pletenje košaric s predšolskimi otroki, zato je celoten postopek temu primerno poenostavljen.

VODNI MLINČEK

Ko med pomladanskim izletom v naravo naletimo na plitev potoček, lahko postavimo mlinček, ki ga bo poganjala žuboreča voda. Vse potrebno gradivo zanj bomo našli v bližini. Edina težava je primerno orodje. Izkušene roke odraslega znajo tak mlinček narediti tudi zgolj s kakovostnim žepnim nožem, manj spretni pa naj za ta namen s seboj (poleg noža) vzamejo še majhno (sadjarsko) žago, dleto in kladivo.

MISELNA REŠEVANKA ŠKARJE

Objava miselne reševanke v lanskem septembrskem Timu je med bralci očitno naletela na dober sprejem, saj smo dobili kar nekaj prošenj, naj pripravimo še kakšno. Tako je zdaj pred vami izdelek, ki je zaradi svoje oblike dobil ime ‘škarje’, na spletu pa se zaradi velikih zank, ki spominjata na mišja ušesa, zanj uporablja tudi ime mickey.

GLEDAM TE V OČI

Kako med videopogovori odpraviti neprijeten vtis, kot da sogovornika ne gledate v oči, ampak zrete nekam mimo njega. Pri gledanju neposredno v kamero je to preprosto izvedljivo, toda v večini vsakodnevnih domačih primerov je kamera nameščena nad sliko sogovornika. Če torej sogovornika gledamo v oči na zaslonu računalnika, je iz perspektive kamere v resnici videti, kot da gledamo nekam vstran. Naš pripomoček pa gledano sliko z zaslona s pomočjo ogledala preusmeri na steklo, ki jo (tako kot teleprompter) preusmeri naprej v naše oči – in kamera v ozadju vidi samo nas.

ELEKTRONSKI ODGANJALNIK KOMARJEV

Pomlad prinaša daljše in toplejše dni, prve rože in tudi številne žuželke. Te so večinoma koristne za ekosistem in nas po navadi ne motijo – žal pa so med njimi nadležni komarji, ki nam brenčijo okoli ušes in nas pikajo. Pred temi srbečimi nevšečnostmi se lahko razmeroma dobro zavarujemo s kemičnimi snovmi v obliki tekočih odganjalnikov (repelenti) v razpršilu, ali pa izdelamo preprosto elektronsko napravico, ki oddaja za komarje neprijetno frekvenco in jih tako odganja. Odganjalnik vgradimo v primerno ohišje, ki ga s pomočjo datotek za spodnji del, držalo piskača in vratca lahko naredimo tudi s 3D-tiskalnikom.

SLIKA IZ GUMBOV

S sliko iz gumbov lahko polepšamo otroško sobo, s svojo barvitostjo pa bo popestrila tudi kak drug prostor. Izdelava ni zahtevna, zato je izdelek primeren tako za mlajše, ki bodo ob njegovem nastajanju spoznavali barve in razvijali motoriko, kot za starejše, ki so veseli, ko pride kaj lepega izpod njihovih rok. Vse potrebno gradivo prodajajo v trgovinah za hobiste.

OKRASITEV PLASTIČNIH LONČKOV S TRSJEM

Zima se počasi poslavlja in prišla bo težko pričakovana pomlad. To je letni čas, ko vse okoli nas kipi od čudovitih barv in pozitivne energije. Imamo tudi več ustvarjalnega navdiha, zato si tisti med vami, ki ste zelo spretni in ustvarjalni, znate sami poiskati zaposlitev, manj iznajdljivim pa jo predlagamo mi. Kak prost, nekoliko bolj oblačen ali deževen pomladni dan si lahko polepšate na primer tako, da v shrambi oziroma kleti poiščete plastične lončke, ki bi prej ali slej končali med odpadno embalažo, ter jih s trsjem ali tankimi vejami, nabranimi na sprehodu v naravi, z nekaj prizadevnosti preoblikujete v izviren in znova uporaben izdelek.