Preskoči na vsebino

7. številka revije Tim 2022-2023

zšla je 6. številka revije TIM v šolskem letu 2022/2023.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik
2    Model začetniškega jadralca Škorec
4    Leteča smreka
7    Mali papirnati zmajček
8    Orodje za izdelavo valovite strešne kritine
10    Velika železniška maketa srednje Evrope
12    Konstrukcijske izboljšave na vagonu cisterni tipa Zas
16    Stolp za igralno kocko
19    Lesena stojala za pisala malo drugače
22    Model prečnega zapaha iz aluminijaste pločevine
26    Ribica z lizikami
27    Obešalnik za kravate
30    Fotoaparat brez leč in elektronike
34    Svetlobni napis
38    Velikonočna kokoška
40    Žoga iz blaga
43    Pisane rože iz odpadne embalaže
47    Nagradna uganka za bistre glave
Pjotr Nikolajevič Nesterov – pilot, ki je prvi izvedel luping

Iz vsebine

ZAČETNIŠKI JADRALNI MODEL ŠKOREC

Modeli prosto letečih jadralnih letal so zelo primerni za prve korake v modelarski svet. Pred vami je načrt nadvse preprostega modela, ki vas bo navdušil z dobrimi letalnimi lastnostmi, predvsem pa izdelava ne zahteva veliko materiala in kakega posebnega modelarskega predznanja. Zato je izdelek zelo primeren tudi za modelarske krožke.

LETEČA SMREKA

Leteča smreka na radijsko vodenje je verjetno eno najbolj nenavadnih zračnih plovil, objavljenih v reviji TIM. Čeprav je zadnje čase na nebu mogoče videti najrazličnejše letalne naprave, leteče smreke zagotovo nihče ne bi pričakoval, kar je zagotovo še dodaten izziv, da se spoprimete z izdelavo. Pri tem seveda ne morete pričakovati kdo ve kakšnih letalnih zmogljivosti, zagotovo pa se lahko nadejate obilo zabave.

MALI PAPIRNATI ZMAJČEK

Izdelek, ki prav ienitno leti, je mogoče iz lista papirja A4, nekaj močnejšega sukanca in koščka traku krep papirja narediti le v nekaj minutah.

ORODJE ZA IZDELAVO VALOVITE STREŠNE KRITINE

V prejšnji številki Tima je bil predstavljen pripomoček za izdelavo bobrovcev, v tem članku pa je prikazano preprosto, a izredno uporabno orodje za izdelovanje valovite strešne kritine, ki jo v maketarstvu pogosto potrebujemo pri gradnji dioram in vinjet.

VELIKA ŽELEZNIŠKA MAKETA SREDNJE EVROPE

Nedaleč od meje s Slovenijo si lahko ogledate eno izmed največjih železniških maket v sistemu H0 oziroma merilu 1 : 87 v Evropi. Leta 2008 so jo postavili v muzejski zgradbi na robu madžarskega mesta Blatenski Kostel ob Blatnem jezeru. Po več razširitvah dandanes meri približno 500 m2, vendar jo še vedno dopolnjujejo z novimi metri prog in zgradbami znanih mest.

KONSTRUKCIJSKE IZBOLJŠAVE NA VAGONU CISTERNI TIPA ZAS

Pred tremi leti je podjetje AlbertModell, ki je madžarski ponudnik miniaturnih železnic, poslalo na trg serijo modelov štiriosnih vagonov cistern v barvah različnih železniških prevoznikov, med njimi tudi SLO/SŽ – PETROL tip Zas v merilu 1 : 87 (H0). Žal pa imajo ti izdelki nekaj konstrukcijskih pomanjkljivosti (premajhna osnovna teža, preveč togo vpetje podstavnih vozičkov), ki jih po podrobnih navodilih v tem članku lahko odpravite.

STOLP ZA IGRALNO KOCKO

Ljubitelji namiznih iger vedo, da morajo biti za dobro igro zagotovljene tudi ustrezne igralne okoliščine. Če igralna površina ni dovolj velika, nam igralna kocka lahko uhaja z mize na tla, kadar pa ima igra večje število figur, se kaj hitro pripeti, da te postanejo »žrtve« metanja kocke. Da bi se izognili nehotenemu podiranju figur, si lahko izdelamo preprost in z domišljijo prežet stolp, skozi katerega zakotalimo našo igralno kocko ter s tem še dodatno popestrimo igro.

LESENA STOJALA ZA PISALA MALO DRUGAČE

V Timu je bilo doslej objavljenih že kar nekaj izvedb različnih oblik in iz raznovrstnih gradiv. Tokrat predstavljamo lesena stojala, ki nas z videzom oziroma obliko ikon najbolj priljubljenih spletih aplikacij in družbenih omrežij, kot so YouTube, WhatsApp, Snapchat itn., opominjajo, da jim namenjamo veliko preveč časa, ki bi ga lahko porabili za kaj koristnejšega.

MODEL PREČNEGA ZAPAHA IZ ALUMINIJASTE PLOČEVINE

Model prečnega zapaha sicer vsebuje vse glavne sestavne dele teh mehanizmov ter natančno prikazuje njihovo delovanje, vendar za zaresno uporabo ni primeren, saj je prešibak. Ob njegovi izdelavi boste spoznali večino obdelovalnih postopkov pločevine oziroma kovin, in sicer zarisovanje, vrtanje, rezanje, krivljenje, piljenje ter brušenje.

RIBICA Z LIZIKAMI

Iz ostankov smrekovih ali borovih deščic debeline 10 m in koščka okrogle palice s premerom 15 mm je mogoče izdelati prikupno ribico, ki je lahko igrača, okras ali dodatek na mizi, v katerega postavimo lizike.

OBEŠALNIK ZA KRAVATE

Vsak moški ima več kravat, ki jih mora po uporabi ustrezno spraviti, da se ne mečkajo, umažejo ali kako drugače poškodujejo. Najlažje jih je obesiti na za ta namen oblikovan obešalnik. Obstaja več različic teh pripomočkov in eno izmed njih lahko izdelate tudi po naših navodilih v tem članku.

FOTOAPARAT BREZ LEČ IN ELEKTRONIKE

Prve fotografije so pred skoraj natančno dvema stoletjema nastale v preprostih lesenih škatlicah z drobno luknjico, imenovanih kamera obskura. Tak izdelek, s katerim je mogoče narediti čisto pravo klasično črno-belo fotografijo na papirju, lahko iz plastične embalaže naredimo tudi sami.

SVETLOBNI NAPIS

Svetlobne napise lahko vidimo na javnih zgradbah, v izložbah in še marsikje. Svetlobni vir – običajno v obliki LED-diod – sveti skozi akrilno steklo; zaradi popolnega odboja svetloba izstopa le ob končnih stranicah stekla ter na mestih, kjer površina ni ravna oziroma gladka, na primer na vgraviranem napisu. Učinek je odvisen od jakosti in barve svetlobe ter velikosti in globine gravure.

VELIKONOČNA KOKOŠKA

K velikonočni praznično obloženi mizi poleg dobrot spada tudi primerna dekoracija. Letos vam predlagamo izdelavo kokoške, ki bo pazila na pirhe.

ŽOGA IZ BLAGA

Gibanje ima pri otrocih pomembno vlogo, saj pozitivno vpliva na razvoj mišic in okostja, izboljšuje vključevanje v družbo in odnose z vrstniki, krepi samostojnost, zmanjšuje vedenjske težave, prispeva k uspehu v šoli, razvija delovne navade ter otroke uči spoštovanja do sebe in drugih. Ker je žoga pomemben ter zelo uporaben pripomoček pri ustvarjalnih gibalnih dejavnostih, je v tem prispevku opisan postopek izdelave žoge iz blaga, ki je namenjena metanju, lovljenju, kotaljenju in ciljanju (seveda samo v suhem okolju).

PISANE ROŽE IZ ODPADNE EMBALAŽE

Pravijo, da ni pomembno, kako dolga je zima, kajti zagotovo ji sledi pomlad, ko topli sončni žarki prebudijo spečo naravo, v jutranji zori nas pozdravlja ptičje žvrgolenje, dnevi so vedno daljši in nas vabijo ven, številna srca pa zacvetijo v novih ljubeznih. Marec je mesec hvaležnosti, drobnih pozornosti, spominov in predvsem iskrenih željá, saj osmega praznujemo dan žená, dvanajstega gregorjevo in petindvajsetega materinski dan. Kdor ima vsaj malo ustvarjalne žilice in nekaj prostega časa, lahko za darilo ali kot znak pozornosti svojim dragim ob teh priložnostih podari pisane rože, izdelane po navodilih v tem članku.