Preskoči na vsebino

8. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 8. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1          Uvodnik
2          Modelarstvo od nekdaj spodbuja razvoj znanosti in tehnike
5          Timotej – prosto leteči model kategorije F1H (2. del)
10       Maketa hišice na Drini (3. del)
14       Maketa ozkotirne železnice (8. del)
16       Modeli vozil iz masivnega lesa
19       Drsalec F7U cutlass iz penastega materiala
22       Vaša prva marioneta
26       Podstavek za pirh ali svečo
28       Leseni obesek za verižico ali ključe
30       Rezalnik okroglih steklenih predmetov
34       Smerokaza in zavorna luč za kolo
37       Piščančki iz testenin v obliki polžkov
40       Z motivi zajcev okrašeni kamni
42       Nojevo velikonočno jajce
44       Sešijte si peresnico
47       Nagradna uganka za bistre glave
Avtožiro – križanec med letalom in helikopterjem

Iz vsebine

MODELARSTVO OD NEKDAJ SPODBUJA RAZVOJ ZNANOSTI IN TEHNIKE 

Gradnja pomanjšanih modelov različnih predmetov še zdaleč ni samo priljubljen hobi. Modeli zgradb, strojev, transportnih sredstev ter drugih bolj ali manj uporabnih stvari so pomembni za njihovo predstavitev, zato jih že dolgo izdelujejo tudi različni raziskovalci in izumitelji. Modele so nekdaj in jih tudi še dandanes gradijo za izvajanje poskusov ter pomoč pri razvoju novih ali izboljšanih naprav in zgradb. Imajo pomemben vpliv na razvoj in inovacije, saj z njihovo izdelavo in proučevanjem delovanja pridemo do novih spoznanj.

TIMOTEJ – PROSTO LETEČI MODEL KATEGORIJE F1H (2. DEL)

Za prekrivanje letalskih modelov obstajajo različna gradiva, ki se med seboj precej razlikujejo po fizikalnih lastnostih in postopkih nameščanja na strukturo. Od njihove izbire je odvisno tudi, koliko časa bomo potrebovali za to opravilo. V preteklosti sta se za ta namen največ uporabljala t. i. japonski papir in svilena tkanina, razvoj novih materialov pa je prinesel barvne plastične folije, ki so dandanes zaradi dostopnosti, kakovosti in razmeroma preproste uporabe najbolj razširjene. Zato bomo z njimi prekrili tudi naš model in obenem tehniko prekrivanja podrobno opisali, kar bo v pomoč predvsem tistim, ki se z njo srečujejo prvič.

MAKETA HIŠICE NA DRINI (3. DEL)

V nadaljevanju opisa gradnje makete slikovite hišice, ki stoji na skali sredi reke Drine – natančneje na mejni črti med Srbijo ter Bosno in Hercegovino, je tokrat na vrsti izdelava kuhinje, natančneje pohištva in posode, ter ribiškega čolna z opremo.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (8. del)

Tokrat je na kratko opisana tehnika lepljenja peska, kamenja, zemlje, trave, grmičevja in drugih imitacij, ki se uporabljajo pri gradnji maket. To delo zahteva obilico potrpežljivosti, saj je povezano s sušenjem lepila, ki potrebuje svoj čas.

MODELI VOZIL IZ MASIVNEGA LESA

Preproste modele vozil iz masivnega lesa lahko naredite kar tako, za zabavo, lahko jih komu podarite kot spominek ali darilce, še največ veselja pa boste z njimi naredili najmlajšim, saj so avtomobilčki gotovo ena njihovih najbolj priljubljenih igrač. Oblike modelov so zelo poenostavljene in po velikosti prilagojene otroškim rokam. Vsi robovi so zaobljeni, odprtine pa omogočajo lažji in boljši oprijem.

DRSALEC F7U CUTLASS IZ PENASTEGA MATERIALA

Drsalci iz penastih materialov so zelo primerni za prve korake v svet letalskega modelarstva. Njihova izdelava je preprosta, gradiva pa običajno lahko dostopna in cenovno ugodna. Poleg tega je spuščanje tovrstnih modelov po zaslugi njihove nizke mase in mehkih materialov varno ter pri morebitnih trkih ne povzroči poškodb ali škode v okolici. To velja tudi za polmaketo letala F7U, o čemer se lahko prepričate, če si ogledate ta videoposnetek.

VAŠA PRVA MARIONETA

Če bi se radi poskusili v lutkarstvu ter z uprizarjanjem resničnih ali izmišljenih zgodb, pravljic, pripovedi, basni ipd. zabavali svoje občinstvo različne starosti, lahko po naših navodilih v nekaj urah izdelate čisto preprosto figuro goske, race, kokoške, petelina, štorklje, noja ali morda cestnega dirkača (Road Runnerja) iz priljubljenih risank – razlika med njimi je samo v dolžini nog, vratu in kljuna ter morda kakšnem dodatku, kot je na primer čop iz debele volne ali kosmatih žičk na vrhu glave, perje za rep ipd.

PODSTAVEK ZA PIRH ALI SVEČO

Če želite, da bi bila velikonočna miza enkrat nekoliko drugačna kot običajno, nanjo postavite iz tanke bakrene ali pocinkane pločevine izdelane podstavke za pirhe, ki jih pozneje lahko uporabite tudi kot svečnike.

LESENI OBESEK ZA VERIŽICO ALI KLJUČE

Vsak je vesel, če mu podarimo nekaj prav posebnega, izvirnega – po možnosti ročno delo. Pri tem zadovoljstvo občutimo tudi mi, saj se ob izdelavi takšnega darila lahko izrazimo na umetniškem in tehniškem področju, hkrati pa v svoj izdelek vključimo sporočilno noto, s katero pokažemo na primer to, katero glasbeno skupino obdarjena oseba najraje posluša, kateri stripovski ali risani junak ji je najbolj všeč, s katerim hobijem se ukvarja ipd.

REZALNIK OKROGLIH STEKLENIH PREDMETOV

Podobno kot rezanje ravnega stekla poteka tudi rezanje okroglih steklenih izdelkov, kot so različno velike steklenice ter kozarci od vložnin, medu in drugih živil. Iz njih je mogoče z nekaj spretnosti in domišljije narediti celo vrsto uporabnih in okrasnih izdelkov, ki vsakogar očarajo s svojim nenavadnim videzom. Ker pa si pri rezanju okroglih steklenih predmetov zaradi ukrivljene površine ne moremo pomagati z ravnilom, kakor pri rezanju ravnega stekla, potrebujemo poseben pripomoček, ki to omogoča. Na spletu je mogoče kupiti različne izvedbe tovrstnega orodja, tam pa je objavljenih tudi nekaj idej za samogradnjo. Po eni izmed njih je nastal rezalnik, katerega izdelava je opisana v tem članku.

SMEROKAZA IN ZAVORNA LUČ ZA KOLO

Predstavljamo nekoliko nevsakdanji projekt, ki se ga bodo razveselili predvsem ljubitelji elektronike. Gre za napravico, pritrjeno na prtljažnik kolesa, ki za vašo varnost skrbi tako, da vam omogoča drugim udeležencem v prometu prikazovati smer svoje vožnje in zaviranje oziroma ustavljanje.

PIŠČANČKI IZ TESTENIN V OBLIKI POLŽKOV

Med najpogostejšimi velikonočnimi simboli so – poleg zajčkov – jajca in piščančki. Čeprav slednje lahko v trgovinah kupimo v številnih različicah, so še vedno najlepši tisti, ki jih izdelamo sami. Tokrat vam predlagamo takšne iz papirja in testenin v obliki polžkov, ki so nekaj čisto posebnega.

Z MOTIVI ZAJCEV OKRAŠENI KAMNI

Za te izvirne velikonočne okraske, izdelane v znani servietni tehniki, potrebujete večje gladke ploščate kamne, ki jih lahko naberete na obrežju kakega potoka, in papirnate prtičke z motivi zajčka, ki jih ustrezno obrežete in nalepite na podlago.

NOJEVO VELIKONOČNO JAJCE

Marsikdo vsako leto izdela drugačne velikonočne pirhe oziroma pisanice. Glede na pripomočke, ki jih v tem času prodajajo v hobijskih trgovinah, in na številne ideje, ki jih lahko najdemo na spletu, se je včasih kar težko odločiti med različnimi tehnikami barvanja ali okrasitve celih jajc oziroma samo jajčnih lupin. Toda ali ste morda že kdaj pomislili, da bi namesto kokošjih oziroma gosjih jajc uporabili kakšna druga – na primer nojeva?!

SEŠIJTE SI PERESNICO

Otroci in tudi starejši kdaj pa kdaj potrebujemo novo peresnico. Največkrat je vzrok ta, da je stara zaradi tega ali onega razloga postala neuporabna, včasih pa se je preprosto naveličamo in si zaželimo spremembe. Ponudbe tovrstnih pripomočkov v trgovinah res ne (z)manjka; peresnice iz raznovrstnih materialov so privlačnih barv in vzorcev, velikosti ter oblik. A ob vsej tej izbiri velikokrat pogrešamo domačnost izdelave – tisti osebni pridih, ki svojeročno narejenim izdelkom doda neko posebno vrednost.

AVTOŽIRO – KRIŽANEC MED LETALOM IN HELIKOPTERJEM

Avtožiro je nekakšen križanec med letalom in helikopterjem, zato zanj srečamo tudi imeni žirokopter in žiroplan. Ta tip zrakoplova nima kril in ne potrebuje dolgih zaletnih stez, poleg tega pa tudi ni helikopter, saj ne more lebdeti na mestu, ampak lahko leti zelo počasi v poljubni smeri. Naprej ga pomika motor z vlečnim oziroma potisnim propelerjem na zadnjem delu trupa, za premikanje v navpični smeri pa skrbi velika, vodoravno postavljena elisa, podobna tistim pri helikopterjih.