Preskoči na vsebino

8. številka revije Tim 2022-2023

Izšla je 8. številka revije TIM v šolskem letu 2022/2023.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in drsalci
4    MD Ventus je pripravilo tekmovanje prosto letečih modelov kategorije F1N
5    Izšla je knjiga o slovenskih solinskih plovilih
6    Začetniški gumenjak
10    Začetniški RV-model letala Oglatek (1. del)
12    Izdelava korcev iz modelirne mase
16    Prstna rolka
20    Angleške dame se odpravljajo na čaj
26    Nabiralnik za šolski vrt
28    Model posnemanja človeške hoje z uporabo kolenčne gredi
30    Avtomobilček Magneto
32    Pirograf
34    Električna gugalnica
36    Elektromagnetno dvigalo
37    Pictoblox in pošiljanje podatkov na splet
40    Pravljica iz škatle
42    Doma narejena košarica za vsakdanjo rabo
46    Figurice v tehniki makrame
47    Nagradna uganka za bistre glave
Izvir Gihon in siloamska krnica – tehnična mojstrovina,
ki je svetemu mestu tisočletja zagotavljala oskrbo z vodo

Iz vsebine

ZAČETNIŠKI GUMENJAK

Preprost model letala na propelerski pogon je čudovit poučni izdelek, ki ga z malo spretnosti lahko izdela vsak. Poleg propelerskega pogona ima to letalo, ki je izdelano iz deprona, tudi smerno in višinsko krmilo, kar še dodatno razširja njegove eksperimentalne možnosti. Preprost propeler je mogoče izdelati iz plastičnega lončka oziroma posodice za sladoled.

ZAČETNIŠKI RV-MODEL LETALA OGLATEK (1. DEL)

Izdelava tega modela, za upravljanje katerega zadostuje 2-kanalna RV-naprava, je preprosta in prijazna do denarnice. V prvem delu je podrobno opisana gradnja kril, ki so iz deprona debeline 3 in 5 mm.

IZDELAVA KORCEV IZ MODELIRNE MASE

Korci so vrsta kritine iz žgane gline, ki je zaradi svoje značilne polkrožne in podolgovate oblike, obstojnosti ter še nekaj drugih dobrih lastnosti razširjena v obmorskih krajih po vsem Sredozemlju. Izdelava majcenih korcev za potrebe izdelave vinjete oziroma diorame sicer ni zelo zahtevna, vendar pa terja veliko potrpljenja, saj poteka v več korakih in lahko traja nekaj dni.

PRSTNA ROLKA

Eden izmed ta čas bolj priljubljenih izdelkov med osnovnošolci so brez dvoma lesene prstne rolke (angl. finger skateboard). Med odmori se z njimi kratkočasijo in drug drugemu kažejo različno zahtevne trike, ki jih spretno izvajajo s prsti. Prstne rolke so običajno sestavljene iz kovinskega podvozja s plastičnimi kolesci in plastične »dile«. Vendar pa je ta lahko tudi lesena. Z nekaj spretnosti jo lahko izdelamo sami po praktično enakem sistemu, kot so narejene vezane plošče.

ANGLEŠKE DAME SE ODPRAVLJAJO NA ČAJ

Videz angleških dam, ki so se v starih časih odpravile na čaj s prijateljicami, je bil nekaj posebnega. Po navadi so nosile obleko s cvetličnim vzorcem, čez rame so imele ogrnjen lahek plašč ali jopico, na glavi pa jim je tičal svojevrstno oblikovan in okrašen klobuk, pod katerim je bila skrbno oblikovana pričeska. K obvezni opremi so spadali še torbica in damski, letom primerni salonarji ter včasih kratke najlonske nogavice. Vse naštete značilnosti povzemajo tudi živahno poslikane figure iz vezane plošče, ki so velike približno 30 cm in so namenjene predvsem okrasu.

NABIRALNIK ZA ŠOLSKI VRT

Da bi popestrili šolski vrt, lahko izdelate nabiralnike, ki bodo služili za odlaganje delovnih listov oz. nalog za skupinsko delo. Razporedite jih po celotnem šolskem vrtu, ki bo tako pri več predmetih lahko postal učilnica v naravi.

MODEL ČLOVEŠKE HOJE

V prispevku je prikazan načrt izdelave mehanizma za ponazarjanje gibanja nog pri človeški hoji. Kot osnovni gradnik je uporabljena ročična gred na lesenem okvirju. Silhueta človeka je izdelana iz kartona. Za izdelavo ročic kolenčne gredi je uporabljena vezana plošča debeline 4 mm, za gred sámo pa lesene bukove palice premera 4 mm.

AVTOMOBILČEK MAGNETO

Majhni magneti so lahko čudoviti učni pripomočki za zabavno raziskovanje skrivnosti magnetizma. Delovanje magnetne sile je mogoče zelo preprosto predstaviti tudi s pomočjo preprostih avtomobilčkov, izdelanih iz odpadnih gradiv.

PIROGRAF

Pirograf je naprava za žganje v les. Polepša marsikateri izdelek in spodbuja kreativnost. To orodje je naprodaj v različnih izvedbah, preprosto različico pa je mogoče narediti tudi pri pouku ali v domači delavnici. Princip delovanja pirografa je zelo podoben delovanju rezalnika stiropora. Pri obeh je najpomembnejši del grelna žica, ki jo je treba vpeti v primerno držalo.

ELEKTRIČNA GUGALNICA

Kjerkoli teče električni tok, okoli vodnika nastane magnetno polje. Njegovo navzočnost lahko preprosto dokažemo s pomočjo kompasa, še zanimivejši pa je poskus z električno gugalnico, ki električno energijo pretvarja v mehansko.

NEMOGOČI PREDMET

Iz kosa papirja je v nekaj minutah mogoče izdelati predmet, ki je na prvi pogled videti nemogoč, vendar je trik osupljivo preprost.

PICTOBLOX IN POŠILJANJE PODATKOV NA SPLET (ADAFRUIT IO IN ESP32)

Če želimo imeti podatke z naših elektronskih projektov v vsakem trenutku v obliki stolpičev, gumbov, tortnih diagramov ipd. vidne oziroma dostopne na našem prenosnem telefonu, potrebujemo mikrokrmilnik s povezavo na splet in spletno stran, ki nam bo podatke prikazovala. V Pictobloxu to omogočata krmilnik ESP32 in spletna rešitev Adafruit IO.

PRAVLJICA IZ ŠKATLE

V predšolskem obdobju otroci še toliko bolj kot starejši z vsemi čuti zaznavajo okolico in se z nje učijo. Senzorna pravljica iz škatle je zanje posebno doživetje in ne glede na njihovo starost v tem obdobju, jih s tipanjem ter vizualno privlačnostjo pritegne. Tudi oblikovanje pravljice iz škatle iz odpadnih in naravnih gradiv je zelo zanimivo.

DOMA NAREJENA KOŠARICA ZA VSAKDANJO RABO

Košarice iz odpadne embalaže, okrašena z različnimi zanimivimi dodatki iz flisa, bo v vaš dom prinesla pridih domačnosti, veselje in urejenost, saj je uporabna prav v vsakem prostoru. Pomagala vam bo organizirati vaše življenjsko okolje, saj boste lahko na enem mestu shranili (in potem tudi kadar koli našli) stvari, kot so ključi, kovanci in druge drobnarije. Ne nazadnje je taka košarica, polna različnih dobrot, tudi zelo lepo darilo.

FIGURICE V TEHNIKI MAKRAME

Iz obročka za ključe, lesene kroglice in nekaj vrvice (uporabite lahko tudi stare, oprane vezalk) je mogoče izdelati prikupen obesek za ključe, torbico in še kaj drugega.