Preskoči na vsebino

8. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Maketa batane z zakrivljenimi boki (4. del)
5
Ideje za železniško maketo (8. del)
8
Maketa vodnjaka
12
Čebelica kopitljaček
15
Model kmečkega poslopja (3. del)
16
Sestavljanka z obročkom na vrvici
18
Pripomoček za določanje sredine obdelovanca
20
Mali LEGO pomočniki
21
Model radijsko vodene jadrnice razreda F5G
30
Od iskrice do radia
36
Semenski trak
38
Napis dobrodošlice
39
Poslikana zapestnica
41
Mačja družina iz odpadne embalaže
44
Tekstilije iz papirja (5. del)
47
Nagradna uganka za bistre glave – Kranjska čebela
Timov objektiv – Kamera obskura, prva optična naprava za zajem slike

Iz vsebine

MAKETA BATANE Z ZAKRIVLJENIMI BOKI (4. DEL)

V zadnjem nadaljevanju serije so prikazani izdelava in pritrditev krmila ter jambora, krojenje in nameščanje jader ter vezanje manevrirnih vrvi. Po približno 200 urah dela je maketa batane z zakrivljenimi boki in z dvignjenim jadrom končana. »Prototipni« izdelek si bo kmalu mogoče ogledati v piranski galeriji maket tradicionalnih istrskih plovil, kjer se bo pridružil vsem drugim maketam batan, ki so bile v preteklem poldrugem desetletju predstavljene v reviji Tim.

IDEJE ZA ŽELEZNIŠKO MAKETO (8. DEL)

Nemalokrat železniška proga preči manjše, ozke struge, po katerih ves čas ali samo občasno teče voda. Za ta namen (z)gradijo močne kamnite ali betonske mostiče, ki ji omogočajo nemoten pretok. Vodni prepust na maketi lahko naredite sami iz različnih gradiv, kot so stirodur, balza, karton ipd., lahko pa kupite že narejenega in ga priredite razmeram na maketi. Enako velja za čuvajnico ob zavarovanem cestnem prehodu čez progo.

MAKETA VODNJAKA

Pri izdelavi dioram se ob osrednjem objektu in terenu, ki mu služi kot podlaga ter običajno ponazarja neko naravno okolje, pogosto srečamo s potrebo po različnih dodatkih. V tem članku je predstavljena gradnja makete kamnitega vodnjaka s streho, kakršni so značilni za panonske dežele, najdemo pa jih tudi drugod po Evropi. Tak dodatek zelo popestri na primer dioramo kake podeželske hiše z dvoriščem, v večji različici pa je lahko tudi lep samostojni okrasni izdelek.

ČEBELICA KOPITLJAČEK

V tem članku boste spoznali, kako lahko sami izdelate preprostega kopitljačka v obliki čebelice. Tovrstne igrače, ki so jih po nekaterih podatkih poznali že v starem Egiptu, pri nas nikoli ni bila razširjena tako kot drugod po Evropi, kar je škoda, saj je kopitljaček ena najbolj zanimivih igrač za vse generacije. Ob potegu za vrvico zaživi z različnimi smešnimi gibi.

oppo_34

MODEL KMEČKEGA POSLOPJA (3. DEL)

Otroci lahko uporabijo model kmečkega poslopja za domišljijsko igro, kjer se vživijo v vloge kmetov, živali ali drugih oseb, povezanih s podeželskim življenjem. To spodbuja njihovo kreativnost in domišljijo ter razvija sposobnost reševanja problemov. Sklepni del serije prinaša nasvete, kako pobarvati kmečko poslopje, da bo igrača čim obstojnejša, pa tudi, kako izdelati različne domače živali in še nekatere dodatke, ki bodo najmlajšim popestrili igro.

 

SESTAVLJANKA Z OBROČKOM NA VRVICI

Sestavljanka je zelo preprosta za izdelavo, precej bolj pa vas bo zaposlilo reševanje z njo povezane naloge – kako obroček spraviti z vrvice in nato spet nazaj. Izdelek je kot nalašč za praktično delo pri tehničnem pouku, saj vključuje najpogostejše obdelovalne postopke lesa, zelo primeren pa je tudi za »serijsko proizvodnjo«, saj je izdelavo večjega števila sestavljank mogoče precej poenostaviti s šablonami za žaganje, vrtanje in obdelavo robov.

PRIPOMOČEK ZA DOLOČANJE SREDINE OBDELOVANCA

V delavnici je treba pogosto določiti sredino debeline oziroma širine obdelovanca. Po objavljenih navodilih lahko naredite dva preprosta pripomočka: manjši »deluje« do dobrih 30 mm in večji do dobrih 300 mm. Z njima je mogoče hitro in brez ravnila oziroma merilnega traku določati sredino tudi predmetom klinaste oblike (na primer deski, ki je na koncih različno široka).

MALI LEGO POMOČNIKI

Minifigure danskega proizvajalca LEGO je z nekaj domiselnosti mogoče koristno uporabiti tudi za povsem »resne« naloge, kot so varno odlaganje pametne ure med polnjenjem, naslanjanje pametnega telefon in predvsem za držanje različnih kablov, ki sicer radi padejo za mizo ali jih kam založimo.

MODEL RADIJSKO VODENE JADRNICE RAZREDA F5G

Predstavljeni sta dve različici: model A ima kobilico pomaknjeno nekoliko nazaj in je poševna, pri modelu B pa je postavljena bolj naprej in je pokončna. Izvedbi se nekoliko razlikujeta tudi po namestitvi jambora in obliki jader. Lahko se odločite samo za eno ali pa izdelate obe in ju menjavate glede na vetrne razmere. Pravilna izbira in nastavitev jader sta zelo pomembni za uspešno jadranje.

OD ISKRICE DO RADIA

V današnjem času si zelo težko predstavljamo, kako so pred več kot dvema stoletjema s takratnimi sredstvi izvajali poskuse na področju elektromagnetnega valovanja. Dandanes si za razmeroma malo denarja lahko omislimo miniaturni laboratorij in s sodobnimi materiali poustvarimo izume, ki so privedli do nastanka sodobnega radia. V članku je predstavljenih več preprostih izvedb oddajnikov, ki omogočajo zanimive poskuse. Nekatere si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/F__832xa894

SEMENSKI TRAK

Semenski trak učinkovito nadomešča zamudni in nenatančni »klasični« postopek sejanja, saj so semena na njem že pritrjena na optimalnih razdaljah. To izboljšuje izkoristek prostora ter kakovost in enakomernost rasti rastlin, saj se lahko razvijajo brez tekmovanja za vodo, svetlobo in hranila. Doma lahko semenske trakove naredite iz škrobnega lepila in toaletnega papirja.

NAPIS DOBRODOŠLICE

Izražanje dobrodošlice je običajna praksa, ki se uporablja za pozdravljanje in sprejem ob različnih priložnostih. Kadar nimamo dovolj časa, napis dobrodošlice zapišemo na večji list papirja, ki ga dodatno okrasimo. Več dela pa je z »napisom« dobrodošlice, ki je narejen v kombinaciji s šivanjem ter lepljenjem različnih kosov blaga, filca, gumbov in drugih okrasnih materialov. Tak izdelek po uporabi lahko pospravite in ga spet uporabite ob kaki drugi priložnosti.

POSLIKANA ZAPESTNICA

Postanite oblikovalci modnih dodatkov in v tehniki slikanja s pikami (angl. dot painting) izdelajte svojo izvirno zapestnico. Široka paleta akrilnih barv ponuja neomejene možnosti kombiniranja, z nanašanjem pik drugo na drugo pa nastanejo tudi zanimivi reliefni učinki. Tehnika slikanja s pikami zahteva natančnost, koncentracijo, vztrajnost in mirno roko.

MAČJA DRUŽINA IZ ODPADNE EMBALAŽE

Kak deževen dan si lahko polepšate tako, da v stanovanju, shrambi oziroma kleti poiščete papirnate ali plastične lončke in nekaj odsluženih starih zgoščenk, ki bi prej ali slej končali med odpadki, ter jih z nekaj prizadevnosti preoblikujete v izviren in večkrat uporaben izdelek v obliki mačje družine.

TEKSTILIJE IZ PAPIRJA (5. DEL)

Papirno prejo je mogoče uporabiti kot votek pri tkanju oziroma z njo plesti in kvačkati. Ta postopka sta po eni strani preprostejša od tkanja, ker zanju ne potrebujete zahtevnejše opreme, tkalskega okvirja ali statev, ampak le pletilke oziroma kvačko. Tkani izdelki so običajno pravokotne oblike, pletenje in kvačkanje pa omogočata dvodimenzionalno in celo tridimenzionalno oblikovanje. Po drugi strani je doma izdelana papirna preja precej toga in debela, zato je za pletenje in kvačkanje z njo potrebne nekaj spretnosti.