Preskoči na vsebino

9. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 9. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik
2    Diorama ladje HMS Victory
6    Timotej – prosto leteči model kategorije F1H (3. del)
11    Maketa ozkotirne železnice (9. del)
14    Maketa hišice na Drini (4. del)
17    Škatlasta vozila
20    Žlica za obuvanje iz akrilnega stekla
23    Samogradnja fotografskega stojala za ozadje
26    Lesene sestavljanke
28    Lesena vazica z epruveto
30    Voziček za urjenje hoje
34    Učilo za razumevanje delovanja (preprostih) električnih vezi
37    Trik s kladivom in ravnilom
38    Novo življenje praznih konzerv
40    Ogrlice iz lesenih kroglic
42    Čebelici na satju
45    Obeski iz filca
47    Nagradna uganka za bistre glave
Visoko leteči ruski princ

Iz vsebine

DIORAMA LADJE HMS VICTORY

HMS Victory je eno najbolj znanih plovil v zgodovini človeštva. Zaslovela je po svoji vodilni vlogi v odločilni pomorski bitki pri Trafalgarju leta 1805, ko je britanska mornarica pod poveljstvom admirala Nelsona porazila francosko ladjevje. V članku je podrobno opisana izdelava pomorske diorame s plastično maketo omenjene ladje v merilu 1 : 450 proizvajalca Revell.

TIMOTEJ – PROSTO LETEČI MODEL KATEGORIJE F1H (3. DEL)

Na začetku tretjega dela serije člankov o gradnji tega modela je zbranih nekaj nasvetov v zvezi z izdelavo okrepitve V-loma krila in smernega repa, ki sta bili sicer opisani že v 1. delu članka, potem pa je predstavljena gradnja trupa s pomočjo šablon. Te v kombinaciji s sponami oziroma ščipalkami omogočajo večjo natančnost med sestavljanjem in prihranek časa.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (9. del)

V novem nadaljevanju sta prikazani predelava kupljenega premikalnega mehanizma in izdelava visokega rastja, saj naša maketa, čeprav je razmeroma majhna, ponuja neskončno možnosti za detajliranje.

MAKETA HIŠICE NA DRINI (4. DEL)

V zadnjem nadaljevanju opisa gradnje makete slikovite hišice, ki stoji na skali sredi reke Drine, avtor opisuje izdelavo podlage – od nanašanja modelirne mase, posipanja rečnega dna s peskom, kamenčki in mivko ter barvanja do ulivanja epoksidne smole, ki ob še nekaterih dodatkih ustvari vtis vodne površine.

ŠKATLASTA VOZILA

V tem prispevku sta na konkretnem primeru predstavljena načrtovanje in izdelava škatlastega vozila, ki ga lahko po sovjih zamislih izdelate sami ali pri pouku tehnike in tehnologije v 6. razredu.

ŽLICA ZA OBUVANJE IZ AKRILNEGA STEKLA

Pri praktičnem pouku tehnike in tehnologije v 7. razredu učenci spoznavajo različne umetne mase ter mehanske in termične postopke preoblikovanja teh v praktične izdelke. Ena od možnosti je tudi izdelava žlice za obuvanje iz akrilnega stekla.

SAMOGRADNJA FOTOGRAFSKEGA STOJALA ZA OZADJE

Pri fotografiranju svojih izdelkov – še zlasti, če so večji (na primer letalski modeli, jadrnice ipd.) –, smo pogosto v zadregi, saj zlepa ne najdemo ozadja, ki bi bilo nevsiljivo, nevpadljivo in čim bolj nevtralno, obenem pa še dovolj veliko, primerno svetlo, ustrezne barve, brez motečih elementov ipd. Zato je za tovrstne potrebe najbolje izdelati preprost pripomoček, ki je vsestransko uporaben, priročen in poceni.

LESENE SESTAVLJANKE

Sestavljanka je igrača, ki jo radi vzamejo v roke od najmlajših do tudi tistih nekoliko manj mladih. Kolikor več delov ima, toliko težje jo je sestaviti, in več časa potrebujemo, da dobi svojo popolno podobo. Sestavljanke z nekaj sto ali celo tisoč koščki je bolje kupiti, preprostejše različice pa lahko izdelamo tudi sami.

LESENA VAZICA Z EPRUVETO

Leseno vazico z epruveto, v katero damo večji samostojni cvet, cvetočo vejico, šop zlato rumenega klasja, dišeča stebelca sivke ipd. – med drugim je uporabna celo za koreninjenje nove mlade rastline, lahko izdelamo za popestritev svojega doma, obenem pa je tudi lepo in izvirno darilo.

VOZIČEK ZA URJENJE HOJE

Voziček za urjenje hoje malčku ponuja dobro oporo in zaupanje ob prvih nestabilnih korakih. S tem, ko ga potiska pred seboj, uporablja celotno telo in obenem uri ravnotežje. Sčasoma se ga nauči tudi obračati in z njim hoditi vzvratno, s čimer povečuje svoje motorične sposobnosti.

UČILO ZA RAZUMEVANJE DELOVANJA (PREPROSTIH) ELEKTRIČNIH VEZIJ

Ta preprost in poceni pripomoček valjaste oblike bo v pomoč učiteljem ter učencem 7. razredov pri urah tehnike in tehnologije. V njem je namreč skrita električna vezava baterije, LED-diode in več stikal, ki jo je treba ugotoviti. Z dodajanjem naštetih elementov je mogoče izdelati tudi zahtevnejše različice.

TRIK S KLADIVOM IN RAVNILOM

V bistvu ne gre toliko za trik, ampak bolj za zanimiv fizikalni pojav, ki je na prvi pogled v popolnem nasprotju z našimi predstavami in ki bo neizmerno navdušil tudi druge, ko jim ga boste predstavili.

NOVO ŽIVLJENJE PRAZNIH KONZERV

Sodobne konzerve že dolgo niso več tako podvržene rjavenju kot nekdaj, zato je iz njih, ko jih izpraznimo in očistimo, mogoče narediti lepe, koristne in izvirne izdelke.

OGRLICE IZ LESENIH KROGLIC

Čeprav je dandanašnja ponudba ogrlic zelo bogata in pestra, je še vedno precej takih, ki se njihove izdelave lotijo kar sami, saj je v hobijskih trgovinah mogoče kupiti vse potrebno za ta namen. V članku je predstavljena izdelava ogrlice iz lesenih kroglic v toplih barvah, ki jih nanizamo na povoščeno vrvico.

ČEBELICI NA SATJU

Glavni namen dogodkov, povezanih z obeleženjem svetovnega dneva čebel, ki ga praznujemo 20. maja, je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in drugih opraševalcev za naš obstoj. K temu lahko vsak prispeva že s tem, da pri lokalnem čebelarju kupi med in druge čebelje pridelke ter da na balkonu, terasi ali vrtu v okrasne namene zaseje medovite cvetlice. Tisti s spretnimi rokami in nekaj umetniške žilice pa lahko ob tem prazniku naredijo na primer okras, s katerim bodo polepšali svoj dom.

OBESKI IZ FILCA

Vdihnite vsakdanjiku nekaj živahnosti s prikupnimi figuricami vilinskih bitij! Njihovi nasmejani obrazi in pisane barve vam bodo prav gotovo pomagali pregnati turobne misli. Če doma morda nimate vsega potrebnega gradiva, ga poiščite v hobijskih trgovinah.