Preskoči na vsebino

9. številka revije Tim 2022-2023

Izšla je 9. številka revije TIM v šolskem letu 2022/2023.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Jadrnica Simply
6    Začetniški RV-model letala Oglatek (2. del)
8    Maketa Starega malna pri Vrhniki
11    Mala šola maketarstva (5. del)
14    Pripomoček za vrtanje cevi
16    Raketa na zrak in vodo
19    Izstreli in ujemi
20    Igra malefiz
22    Slonček iz pločevine
26    Košarica iz vezane plošče
29    Knjižne kazalke
30    Fotografiranje s pametnim telefonom
35    Homopolni elektromotor
36    Nadzor električnega omrežja
40    Panj v obliki koša
44    Vrteči se cvetovi
46    Broška s perlicami
Idrijska kamšt – orjaška črpalna naprava

Iz vsebine

Jadrnica Simply

Kot pove že ime, gre za zelo preprost model jadrnice. Načrt zanj je nastal na pobudo mladih modelarjev začetnikov, ki so želeli plovilo za zabavo. Za izdelavo poleg topolove vezane plošče debeline 4 mm potrebujete tudi nekaj balze ali furnirja (za oplato), okrogle letvice (za jambor in prečnik) ter še nekaj drobnarij.

Začetniški RV-model letala Oglatek (2. del)

V prvem delu serije je bila predstavljena izdelava kril, v nadaljevanju pa je opisana izdelava smernega in višinskega krmila ter trupa s podvozjem.

Maketa Starega malna pri Vrhniki

Izvir Lintvern pri Vrhniki je zanimiv kraški pojav in naravni spomenik. Kot naravno čudo je znan že več kot 300 let. Nekaj sto metrov od izvira tik ob jezercu za jezom dandanes stoji »koča v starem Malnu«, ki je priljubljena izletniška točka. Maketa okolice Starega malna pri Vrhniki vsebuje izsek jezerca in jezu, mlinsko kolo z rako, stopnice in brv čez potok ter del makadamske ceste. Izdelana je v merilu 1 : 87.

Mala šola plastičnega maketarstva (5. del)

V prejšnjih nadaljevanjih je bilo na primeru izdelave maket letala Grumman F8F-1B Bearcat in Mustang P 51 D iz druge svetovne vojne predstavljeno najpotrebnejše orodje, ki se uporablja pri plastičnem maketarstvu, ter postopki lepljenja, kitanja, brušenja, barvanja in uporabe nalepk. Tokrat pa si bomo ogledali izdelavo pomanjšanega tanka M24 Chafee v merilu 1 : 35.

Pripomoček za vrtanje cevi

Vrtanje okrogle cevi je že samo po sebi precej zahtevno; toliko bolj, če mora biti luknja natančno na sredini cevi in obenem pravokotna nanjo. Zato velja vložiti nekaj časa in truda v izdelavo preprostega pripomočka, s katerim bo vrtanje cevi postalo zelo preprosto.

Raketa na stisnjen zrak in vodo

Raketa na stisnjen zrak in vodo je prava atrakcija in kot nalašč za zabavo v toplih sončnih dneh. Poleg tega je izredno zanimiv in poučen naravoslovno-tehnični izdelek. Njena oblika in sunkovit vzlet bosta zagotovo očarala vsakogar.

Izstreli in ujemi

Stožčasti vrh nekaterih plastenk je kot naročen za izdelavo izstrelišča majhnih žogic. Igračka deluje zel preprosto: žogico položite na prekrižani elastiki, vrvico potegnete navzdol, da se elastiki napneta, nato pa jo izpustite, da žogica odleti v zrak. Kdor je dovolj spreten, jo lahko med padanjem ujame v lijakasto oblikovano ustje izstrelišča.

Igra malefiz

Družabna igra malefiz je naprodaj že od leta 1960, ko jo je na trg poslalo podjetje Ravensburger. V tem prispevku pa je predstavljena različica, ki je prirejena tako, da jo je mogoče igrati skoraj kjer koli – celo med potovanjem. Z njo se lahko kratkočasi od dva do šest igralcev. Videoposnetek o izdelavi je objavljen na spletnem naslovu https://youtu.be/nYrMbh_S7Xw

Slonček iz pločevine

Izdelek je namenjen nabiranju izkušenj pri obdelavi pločevine. Narediti ga je mogoče pri pouku TIT v 8. razredu ali v domači delavnici, saj ne zahteva kakega posebnega orodja. Zanj lahko uporabite aluminijasto, bakreno, medeninasto, pocinkano ali belo pločevino debeline 0,5–1 mm.

Košarica iz vezane plošče

V košarico, ki je narejena iz samo enega kosa vezane plošče, zaradi česar se že na prvi pogled precej razlikuje od kupljenih izdelkov te vrste, je mogoče zložiti sadje, orehe, pecivo, bombone, pirhe in še kaj. Zaradi nezahtevne izdelave se je lahko lotijo tudi tisti, ki še nimajo veliko izkušenj z uporabo ročne oziroma električne rezljače.

Knjižne kazalke

Knjižna kazalka je pripomoček, s katerim označimo stran v knjigi, reviji ipd., kjer smo nehali brati ali si ogledovati ilustracije, slike … Knjižne kazalke lahko ustvarimo na različne načine in iz različnih gradiv – tudi iz tanjšega filca.

Fotografiranje s pametnim telefonom

Čeprav pametni telefon v imenu še vedno nosi besedo telefon, večinoma uporabljamo druge funkcije, med katerimi je ena najpomembnejših prav fotografiranje. Naprava, ki jo ima dandanes vsak skoraj ves čas pri sebi, se je v preteklih letih razvila v izjemno učinkovit fotografski pripomoček, ki se po tehnični kakovosti fotografij lahko primerja s sodobnimi digitalnimi fotoaparati. Fotografiranje s pametnim telefonom je priročno in preprosto, a to še ne pomeni, da so tudi fotografije zaradi tega nujno dobre.

Homopolarni elektromotor

Homopolarni elektromotor je najpreprostejši elektromotor, ki ga lahko naredimo. Gre za izredno zanimivo in na drugi strani skrajno preprosto napravo, ki za svoje delovanje izkorišča nerazdružljivo povezanost elektrike in magnetizma. Za njeno izdelavo potrebujemo niz neodimskih magnetov, kos bakrene žice in 1,5-voltno baterijo AA.

Nadzor električnega omrežja

Električna energija je postala nekaj tako samoumevnega, da si brez nje skoraj ne moremo zamisliti normalnega življenja. Že nekajurni izpad dobave električne energije lahko za nekatere naprave (sistem ogrevanja, hladilnik, alarmna naprava ipd.) pomeni resno težavo. Ker smo bodisi zaradi dela bodisi prostočasnih dejavnosti razmeroma malo doma, je javljalnik izpada električne energije zelo dobrodošel pripomoček. Čeprav v nekaterih primerih žal ne moremo rešiti ničesar, pa vsaj izvemo za nastalo težavo. Preprost javljalnik si z malce znanja programiranja in iznajdljivosti lahko naredimo kar sami.

Panj v obliki koša

Dobro poznavanje življenja in dela čebel so Slovenci v preteklosti širili tudi po svetu. Dandanes je slovensko čebelarsko tradicijo in uporabnost čebeljih produktov mogoče spoznavati v zelo raznovrstnih oblikah. Tako ni čudno, da se je prav pri nas rodila ideja o svetovnem dnevu čebel, ki ga vsako leto praznujemo 20. maja. Da bi tudi tisti s spretnimi rokami in umetniško žilico po svoje obeležili ta dan, lahko iz odpadnih gradiv po vzoru starih košev za čebele naredite zanimiv panj in z njim polepšate svoj dom.

Vrteči se cvetovi

Navadne papirnate vetrnice je mogoče srečati skoraj na vsakem koraku. Kdor pa želi nekaj posebnega, lahko izdela zahtevnejšo izvedbo tega priljubljenega igralnega pripomočka, ki s spreminjanjem oblike, števila, velikosti in barve sestavnih delov ponuja nešteto ustvarjalnih možnosti. Pomembno je le, da je težišče vetrnice v osi vrtenja in da so pregibi na krilcih obrnjeni v isto smer. Tako bo veter, ko se bo uprl vanje, povzročil njeno vrtenje.

Broška s perlicami

Prihaja toplejši čas, ko si nadenemo manj oblačil in si popestrimo garderobo z različnim nakitom. To je lahko tudi iz polsti izrezana broška v obliki prikupne ptičke, prekrita s perlicami različnih barv, oblik in velikosti. Izdelava take unikatne broške je preprosta.

Iz vsebine