Preskoči na vsebino

9. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Model vozila Kremenčkovih
6
Model piratske ladje Črni biser iz valovitega kartona (1. del)
12
Prikaz zelene energije na primeru makete
15
Ideje za železniško maketo (9. del)
18
Izdelava pripomočkov za brušenje na težko dostopnih mestih
20
Model toplozračnega balona
23
Lesena škatla z drsnim pokrovom
26
Izstrelilnik za papirnata letalca
29
Kocka soma
32
Temperaturno stikalo
33
Zakaj balon ne poči?
34
Lučka robotek
37
Marmoriranje s PVC-vrečko
38
Mobil s pisanimi metulji
42
Riba iz papirja
43
Tekstilije iz papirja (6. del)
46
Pripomoček za razvijanje fine motorike
47
Nagradna uganka za bistre glave – Topovske krogle in matematika
Timov objektiv – Otto Lilienthal – pionir letalstva

Iz vsebine

MODEL VOZILA KREMENČKOVIH

Kremenčkovi so bili osrednji liki priljubljene in uspešne ameriške animirane serije izpred šestih desetletij, ki je prikazovala vsakdanje življenje v prazgodovinskem okolju. Načrt za model vozila Kremenčkovih je nastal po izvirni risbi avtorjev animirane serije. Izdelek je sicer v celoti iz lesa, vendar so deli, ki so bili pri »pravem« vozilu kamniti, pobarvani z akrilno granitno barvo.

MODEL PIRATSKE LADJE ČRNI BISER IZ VALOVITEGA KARTONA (1. DEL)

Glede na število objav na spletu je tehnika gradnje modelov iz valovitega kartona po svetu očitno precej razširjena. Razlogi za to so na dlani: gradivo je dosegljivo povsod, potrebno orodje je pri vsaki hiši, gradnja pa je hitra in čista, zato lahko poteka kar na kuhinjski mizi. V prvem delu članka je opisana gradnja trupa kartonskega modela znamenite piratske ladje Črni biser iz filmske serije Pirati s Karibov.

PRIKAZ ZELENE ENERGIJE NA PRIMERU MAKETE

Delujočo maketo, ki prikazuje delovanje sončne elektrarne, je pod mentorstvom Bineta Logarja izdelal David Remic, učenec 7. a razreda OŠ Šenčur in z njo na tehniškem natečaju Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT) zasedel 5. mesto.

IDEJE ZA ŽELEZNIŠKO MAKETO (9. DEL)

Večkrat se zgodi, da se železniška proga na maketi konča z enim ali več slepimi tiri na robu. To možnost lahko – če je med prvim postajnim tirom in ozadjem dovolj prostora – s pridom izkoristimo za kakšno uporabno sceno. Ena takih je gotovo nakladalna rampa, ki je namenjena pretovarjanje blaga z vagonov in nanje, zato jih je ob pravih železniških tirih nešteto.

IZDELAVA PRIPOMOČKOV ZA BRUŠENJE NA TEŽKO DOSTOPNIH MESTIH

Pri gradnji plastičnih maket se skoraj ni mogoče izogniti brušenju ostankov plastike na nosilcih, zakitanih stikov ali sledi, ki nastanejo pri brizganju plastike v kalupe. Da bi bilo to delo mogoče učinkovito opravili tudi na težje dostopnih mestih, si je iz preprostih gradiv, ki jih lahko najdemo v maketarskem kotičku, delavnici in kuhinji, priporočljivo izdelati preproste, vendar zelo uporabne pripomočke.

MODEL TOPLOZRAČNEGA BALONA

Čeprav so baloni običajno kroglaste oziroma hruškaste oblike, obstajajo še številne drugačne izvedbe, največkrat namenjene oglaševanju. Po eni izmed takih se zgleduje tudi model, predstavljen v tem članku. Njegova preprosta valjasta oblika ne zahteva natančnega krojenja in lepljenja večjega števila posameznih segmentov, zato ga je mogoče izdelati in preskusiti v eni šolski uri.

LESENA ŠKATLA Z DRSNIM POKROVOM

Lesene škatle z drsnim pokrovom so vrsta embalaže, ki se uporablja za shranjevanje različnih stvari, kot so nakit, pisala, zdravila, kozmetični pripomočki, igralne karte, šivalni pribor, drobni spominki ipd. Če ga pobarvate, poslikate ali kako drugače okrasite (na primer s pirografom, servietno tehniko ipd.), se lahko spremeni v lep in praktični izdelek, ki je zelo primeren tudi kot darilo.

IZSTRELILNIK ZA PAPIRNATA LETALCA

Izstrelilnik za papirnata letalca je zanimiva igrača, ki jo lahko naredite pri pouku ali doma, saj ne zahteva niti posebnega gradiva niti orodja. Izdelek je primeren za učence, starejše od deset let. Letalce lahko preleti celotno šolsko učilnico, na domet pa vplivajo njegova konstrukcija, debelina papirja in prožnost elastik. Videoposnetek uporabe oziroma delovanja izstrelilnika si je mogoče ogledati na spletišču tinyurl.com/4naae45k.

KOCKA SOMA

Kocka soma je izvrsten primer sestavljanke, ki združuje preprostost oblik s kompleksnostjo izziva. Iz sedmih sestavnih delov je poleg kocke mogoče oblikovati tudi drugačne figure.

Izdelek je zelo primeren za serijsko izdelavo (na primer pri tehničnem pouku), saj si je ob primerni pripravi in izvedbi posameznih obdelovalnih postopkov (žaganje letev, brušenje robov kock in njihovo sestavljanje v zahtevane kombinacije) mogoče zelo olajšati delo ter prihraniti veliko časa.

TEMPERATURNO STIKALO

Preprosto temperaturno stikalo je napravica, ki jo lahko uporabimo povsod tam, kjer potrebujemo samodejno vklapljanje in izklapljanje naprav ob vnaprej določeni temperaturi. V našem primeru gre sicer za vklapljanje in izklapljanje motorja ventilatorja; če pa namesto tega na vezje priključimo rele, lahko z njim krmilimo katero koli drugo električno napravo.

ZAKAJ BALON NE POČI?

Naslov je pravzaprav malce zavajajoč, saj bi se vprašanje moralo glasiti: zakaj z vodo napolnjen balon nad plamenom sveče ne poči? Poskus, ki temelji na fizikalnem pojmu toplotne prevodnosti, je preprost in poučen, predvsem pa atraktiven. Nihče namreč ne pričakuje takšnega izida, saj smo vajeni, da balon poči že, če ga samo grdo pogledamo …

LUČKA ROBOTEK

V 7. razredu osnovne šole učenci pri pouku obravnavajo umetne snovi in preproste električne sklope. Pri izdelavi lučke robotka bodo spoznali glavne postopke pri obdelavi umetnih mas (žaganje, vrtanje, brušenje in krivljenje), vijačenje, vezave električnih porabnikov in spajkanje, poleg tega pa bodo pri oblikovanju izdelka (barvanje, izbira vijakov za drugo oko) razvijali svojo ustvarjalnost.

MARMORIRANJE S PVC-VREČKO

Marmoriranje je preprost in zabaven način, kako samo s pomočjo zmečkane plastične vrečke ustvariti zanimive vzorce na površinah, kot so papir, karton, tkanina, umetne mase, steklo, pločevina itn. Od izbire podlage je odvisna tudi izbira barv, vendar so akrilne najprimernejše. Če imate v delavnici kakšne ostanke starih barv, jih lahko koristno uporabite prav za marmoriranje.

MOBIL S PISANIMI METULJI

Da bi v svoj dom prenesli nekaj pomladanskega vzdušja, lahko izdelate mobil s pisanimi metulji in ga obesite pod strop, kjer se bodo figure ob vsakem prepihu ali pišu vetra veselo zibale sem ter tja in se vrtele. Izdelek je primeren tudi kot skupinski projekt pri pouku likovne umetnosti, pri tehniki ali na ustvarjalnih delavnicah, kjer vsak član lahko prispeva svoj del mobila, na koncu pa jih sestavite v celoto.

RIBA IZ PAPIRJA

Če na hitro potrebujete dodatek v obliki ribe za morsko obarvan pogrinjek, nekaj za popestritev videza darila, poletno okrasitev stanovanja, izdelavo izpod stropa visečega mobila za otroško sobo ali zgolj kot izdelek za preskus spretnosti in nabiranje izkušenj pri obdelavi papirja – potem je riba iz papirja kot nalašč za to.

TEKSTILIJE IZ PAPIRJA (6. DEL)

Izdelava pletenic je veščina, znana že tisočletja pred našim štetjem. Uporabljali so jih pri izdelavi oblačil in vrvi, tehnika prepletanja pa se je uveljavila tudi pri oblikovanju pričesk – v najpreprostejši obliki pri spletanju las v kite. Za izdelavo pletenice iz sedmih niti zadostuje preprost lesen pripomoček, katerega izdelava in uporaba sta opisani v tem članku.

PRIPOMOČEK ZA RAZVIJANJE FINE MOTORIKE

Gibanje je v življenju nujno in zelo pomembno. Že v predšolskem obdobju dajemo gibalnemu udejstvovanju poseben pomen. V članku je predstavljena preprosta igra, ki je namenjena prav spodbujanju fine motorike pri otrocih. Temelji na uporabi priljubljenih pom-pom kroglic, ki jih v različnih barvah in velikostih prodajajo v trgovinah z materialom za ustvarjanje.