Preskoči na vsebino

Knjiga 100 in 1 maketa

Izšla je knjiga 100 in 1 maketa, v kateri je predstavljena zbirka maket, ki jih je Peter Ogorelec izdelal v več kot 60 letih delovanja na področju maketarstva. Predstavljene so večinoma makete stanovanjskih, poslovnih in industrijskih stavb, sosesk in urbanističnih zasnov, pri snovanju katerih je sodeloval kot arhitekt ali so bile izdelane po naročilu. Mnoge od teh arhitekturnih zamisli so dočakale dejansko uresničitev, nekatere pa so ostale zgolj kot pričevanje o idejah in zamislih nekega časa, upodobljene v miniaturi. Knjiga je dragocen pripomoček za vse tiste, ki se podajajo na pota tehničnega ustvarjanja in natančnega upodabljanja objektov v pomanjšanem merilu, mladim pa izziv za udejstvovanje na področjih, ki spodbujajo razvijanje ročnih spretnosti. Ob tem ne smemo spregledati dejstva, da gre tudi za dokument posebnega pomena za ohranjanje slovenske tehnične kulturne dediščine.

Knjiga je izšla v sozaložbi Zveze za tehnično kulturo Slovenije, Urbanističnega inštituta RS in Javnega sklada RS za kulturo.

Peter Ogorelec je upokojeni arhitekt in vrhunski maketar, ki je izdelal že več kot 150 arhitekturnih in drugih maket. V zadnjem času se ljubiteljsko posveča predvsem ladijskem maketarstvu, in sicer gradnji delujočih modelov plovil. Prvi in edini do sedaj je izdelal plavajoči maketi obeh slovenskih vojaških ladij Triglav in Ankaran. Tik pred izidom knjige smo s Petrom opravili tudi intervju.

Cena knjige je 29,80 EUR (v primeru naročanja po povzetju se prištejejo še poštni stroški).

Knjigo lahko naročite na info@zotks.si ali se oglasite na sedežu ZOTKS, Zaloška 65, Ljubljana.

OPOMBA: Če naročilo oddate v imenu javnega zavoda, potrebujemo naročilnico s številko naročila.