Preskoči na vsebino

Novica /

Zapustil nas je Roman Dorn (1952-2023)

dr. Roman Dor

Od nas se je nepričakovano poslovil dr. Roman Dorn, dolgoletni sodelavec ZOTKS in prejemnik našega častnega znaka.

 

Roman je doštudiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je bil med študijem ves čas študent demonstrator pri sedmih različnih predmetih. Diplomiral je leta 1977 kot študent prve generacije na smeri računalništvo in informatika. Magistriral je decembra 1985 z delom Optimizacija prevajalnikov. Januarja 1994 je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Razpoznava in vrednotenje vzorcev prstnih odtisov in doktoriral na področju računalništva. Maja 1978 je bil prvič izvoljen v naziv asistenta za področje računalništva in informatike, kar je delal do upokojitve v januarju 2011. V letih 1979/80 je bil dodatno zaposlen v Energoinvestu pri razvoju tehničnih programov in uvajanju računalnika Delta, v letih od 1978 do 1983 pa je sodeloval na projektu Najavni center v avtomatski telefonski centrali v Moskvi in 18 mesecev s presledki testiral in uvajal njihovo osebje. Kot ustanovni član slovenskega društva Informatika je bil v sedemdesetih letih nekajkrat član organizacijskega odbora simpozija Informatica na Bledu. Na fakulteti je sodeloval v več laboratorijih pri projektih za industrijo in svetoval več doktoratom.

 

Bil je med organizatorji prvega republiškega tekmovanja v računalništvu za srednješolce leta 1976 in bil do leta 1989 predsednik organizacijskega odbora, nato pa je prevzel koordinacijo zagovorov nalog mladih raziskovalcev. Bil je eden pobudnikov in nato soorganizator prve mednarodne računalniške olimpijade za srednješolce (ekipna tekmovanja) pod okriljem ICC (Mednarodna organizacija za obštudijsko dejavnost (Nova Gorica 1988) in kasneje tudi vodil jugoslovanski ekipi, po osamosvojitvi pa slovenske ekipe srednješolcev na računalniških olimpijadah. Za dolgoletno mentorsko delo oz. organizacijo tekmovanj je v okviru gibanja Znanost mladini prejel tri zvezne plakete in leta 2006 najvišje priznanje častni znak Zveze za tehnično kulturo Slovenije. V okviru delovanja v naši organizaciji je sodeloval pri organizaciji mikroračunalniških sejmov, ki so leta 1991 prerasli v odmevno sejemsko prireditev INFOS, ki je bila nato več kot 10 let osrednja slovenska računalniška prireditev. Leta 2014 je prejel plaketo Državnega sveta RS kot Prostovoljec leta 2014.

 

Spominjali se ga bomo tudi po organizaciji mnogih družabnih dogodkov in izletov, od katerih nam bodo ostale v spominu številne anekdote.

 

dr. Roman Dorn, prejemnik plakete za najzaslužnejšega prostovoljca v letu 2014 (avtor: Milan Skledar)