Preskoči na vsebino

Novica /

Znana ekipa za IJSO 2022

V soboto, 24. septembra 2022, je bil na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani končni preizkus dvanajstih osmo- in devetošolcev za uvrstitev na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado – The International Junior Science Olympiad 2022 (IJSO 2022). Najboljših šest bo med 2. in 12. decembrom 2022 odpotovalo na olimpijado v Bogoto v Kolumbiji.

V ekipo so se uvrstili devetošolec Primož Markovič (OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana) ter lanski devetošolci, sedaj pa že dijaki prvih letnikov gimnazij – Blaž Gašperlin (OŠ Franceta Prešerna Kranj, Gimanzija Kranj), Martin Alojz Flisar (OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja, Gimnazija Bežigrad), Tifani Bergel (OŠ 16. decembra Mojstrana, Gimnazija Jesenice), Svit Miklavčič (OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana, Gimnazija Vič) in Maj Bombek (OŠ Tabor I Maribor, Tehniška gimnazija SERŠ Maribor).

Naloge za končni preizkus so sestavili in ocenili mentorji Domen Vaupotič, Iztok Tomažič in Barbara Rovšek. Slovenija bo s svojima tričlanskima ekipama na olimpijadi sodelovala tretjič. Sodelovanje, priprave in izbor ekip je skupni projekt ZOTKS in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).