Preskoči na vsebino

Nobelova nagrada za kemijo 2022 – legokocke v kemiji

  • 30. jan. 2023 10:30 - 11:30
  • Na daljavo

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi “Legokocke v kemiji – Nobelova nagrada za kemijo 2022”.

Živa narava je sestavljena iz nepreglednega mnoštva spojin, v katere se povezuje zgolj prgišče različnih atomov. Ogljik, vodik, kisik in dušik tvorijo glavnino vseh molekul v živih bitij, ki z najrazličnejšimi sinteznimi poti pripravljajo raznovrstne kompleksne spojine. Od začetka 19. stoletja vemo, da je organske spojine možno izdelati tudi v laboratorijih, a so bili sintezni postopki dragi, zamudni in z nizkimi izkoristki.

Na prelomu tisočletja pa so znanstveniki ugotovili, kako je možno drobce molekul zlagati skupaj kakor legokocke. Za novo vrsto kemije, ki se imenje klik kemija, so lani ameriška kemičarka Carolyn Bertozzi, danski kemik Morten Meldal in ameriški kemik Barry Sharpless prejeli Nobelovo nagrado. V predavanju si bomo pogledali, kaj je ta nova veja kemije in kje v vsakdanjem življenju jo uporabljamo.

Dr. Matej Huš je zaposlen na Kemijskem inštitutu, kjer se ukvarja s teoretičnim opisom kemijskih reakcij in računalniškimi simulacijami. Z ZOTKS že vrsto let sodeluje pri tekmovanjih iz kemije in naravoslovja. Redno se ukvarja s komuniciranjem znanosti.

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v ponedeljek, 30. 1. in 6. 2. ob 10.30.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.