Preskoči na vsebino

Novica /

Izjemen uspeh na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Naravoslovje

Mladi naravoslovci z medaljami na IJSO 2023

Vsi mladi naravoslovci osvojili odličja

Na Tajskem se je za slovensko ekipo mladih naravoslovcev zelo uspešno končala 20. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – The International Junior Science Olympiad (IJSO 2023), ki je med 1. in 10. decembrom potekala v Bangkoku. Naši mladi naravoslovci so na olimpijadi sodelovali četrtič in v konkurenci 304 mladih iz 54 držav dosegli izjemen uspeh saj jim je uspelo osvojiti eno zlato, štiri srebrna in eno bronasto odličja.

V Bangkoku so naše barve zastopali Andraž Čadež, učenec 9. razreda Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro, Niko Habinc, učenec 9. razreda Osnovne šole Oskarja Kovačiča Ljubljana, Lea Hrvatin, dijakinja 1. letnika Gimnazije Vič, Aleksander Jotanović, dijak 1. letnika Šolskega centra Novo mesto, Srednje elektro-računalniške šole in tehniške gimnazije, Izadora Kopač, dijakinja 1. letnika Gimnazije Škofja Loka in Primož Markovič, dijak 1. letnika Gimnazije Bežigrad. Primož je osvojil zlato odličje, Andraž, Niko, Aleksander in Izadora so osvojili srebrna odličja, medtem ko se Lea v Slovenijo vrača z bronom.

Naravoslovci so tekmovali v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so en tekmovalni dan tri ure reševali teoretična vprašanja izbirnega tipa, drugi tekmovalni dan tri ure teoretična računska vprašanja, tretji tekmovalni dan pa so tri ure reševali praktični eksperimentalni del.

S tem ekipnim dosežkom so mladi Slovenci postali tretja najuspešnejša izmed evropskih ekip in prekosili bistveno večje evropske države. Malce uspešnejši sta bili le ekipa Nemčije in Madžarske. Letošnji rezultat ekipe je tudi najboljši rezultat slovenske ekipe doslej, čeprav so mladi odlične uspehe dosegli že prej (leta 2021 so osvojili tri srebrna in tri bronasta odličja, leta 2022 pa dve srebrni in štiri bronasta odličja).

Takšni uspehi se ne zgodijo sami od sebe, saj je bilo vloženega ogromno truda vsakega posameznika iz ekipe in vseh mentorjev, ki so ekipo za olimpijado tudi pripravljali. V treh tednih intenzivnih priprav, ki so potekale v zadnjem tednu junija, konec avgusta in med jesenskimi počitnicami, so mladi v več kot 110 urah predelali dodatne in predvsem srednješolske vsebine iz fizike, kemije, biologije in tudi matematike. Po zadnjih pripravah v živo je še cel mesec do odhoda na tekmovanje potekala živahna debata o snovi preko platforme Viber, z mentorji pa so se še nekajkrat srečali preko platforme Zoom. Na celotnih pripravah se je z mladimi naravoslovci ukvarjalo 13 mentorjev – docentov, asistentov, mladih raziskovalcev in študentov, biologov, kemikov in fizikov.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so na Tajskem spremljali mentorji in vodje delegacije Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.