Preskoči na vsebino

Novica /

Izšla je knjiga Uporaba računalnika z rešenimi primeri iz vsakdanje prakse

Naslovnica nove knjige Uporaba računalnika z rešenimi primeri iz vsakdanje prakse

Pri naši založbi je izšla knjiga Uporaba računalnika z rešenimi primeri iz vsakdanje prakse, ki podpira delo pri obšolski delavnici z enakim imenom, ki jo organiziramo na ZOTKS.

Osebni računalniki so že nekaj let prisotni skoraj v vsakem domu, velikosti njihovih pomnilnikov in hitrosti procesorjev pa daleč prekašajo zmogljivost vsega, kar so imeli na voljo Jurij Vega, ekipa projekta Apollo ali prvi zagnanci na ZX80 in Spectrumih. Prav zaradi tega bi jih bilo škoda uporabljati samo za kratkočasenje z igrami ali iskanje po spletu, ko pa je z njimi mogoče učinkovito reševati tudi raznovrstne računske probleme s področja naravoslovja in tehnike. Seveda za to potrebujemo tudi ustrezno programsko opremo, prek katere bomo računalniku naročali, kaj naj naredi.

V knjigi Uporaba računalnika s primeri iz vsakdanje prakse je avtor uporabil odprtokodni in prosto dostopni programski paket Octave, ki ga spremljajo ustrezne knjižnice programčkov. Na voljo je za vse najpogostejše operacijske sisteme, sintaksa njegovega jezika je razmeroma preprosta in skoraj enaka tisti, ki jo uporablja paket MATLAB, poleg tega pa vključuje še grafični vmesnik in preprosto orodje za risanje.

Poglavja v knjigi približno sledijo šolskemu programu matematike in fizike. Vsako ima kratek uvod, kjer so predstavljeni ukazi, ki so v njem uporabljeni, nato pa sledi nekaj nalog s prikazom njihove praktične uporabe. Večina nalog je s področja klasične fizike, predvsem iz mehanike in elektrike. Vsaka ima uvod s širšim opisom tematike, ki mu sledita besedilo naloge in postopek reševanja. Uvod ponekod vključuje tudi izpeljavo enačb, katerih reševanje potem poteka z računalnikom. Poudarek je tudi na preverjanju smiselnosti rezultatov, kar je za inženirsko prakso zelo koristno.

Več o knjigi lahko najdete tukaj.

Cena knjige je 25 EUR (v primeru naročanja po povzetju se prištejejo še poštni stroški) in v formatu 21 x 28 cm obsega 272 strani.

Knjigo lahko naročite na info@zotks.si ali se oglasite na sedežu ZOTKS, Zaloška 65, Ljubljana.

Izdajo knjige sta omogočila podjetji MARAND, d.o.o. in Slovenski institut za kakovost in meroslovje, Ljubljana.