Preskoči na vsebino

5. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Maketa batane z zakrivljenimi boki (1. del)
8
Ideje za železniško maketo (5. del)
11
Izdelava cestne varnostne ograje za dioramo
15
3D-geometrijska telesa
19
Začetniški model vojaškega lovskega reaktivnega letala iz vezane plošče
22
Model starodobnega kabrioleta
27
Tekstilije iz papirja (2. del)
30
Figura kameleona iz lesa
33
Pustna viteška oprava z Arduinom
36
Magnetna levitacija
40
Pustni kostum sova
43
Igre s keglji za najmlajše
44
Viseča ptičja krmilnica
47
Nagradna uganka za bistre glave – Reuleauxov trikotnik
Timov objektiv – Aleksandrijski Grk, ki je prvi izračunal obseg Zemlje

Iz vsebine

Maketa batane z zakrivljenimi boki (1. del)

O batanah – tradicionalnih ribiških plovilih naše obale je bilo veliko napisanega že v preteklih serijah o gradnji makete savudrijske batane (TIM 2021/7, 8, 9 in 10), batane s polkrožno krmo (TIM 2009/7, 8, 9 in 10) ter batane z ravnimi boki (TIM 2007/1, 2 in 3). V tej številki Tima pa začenjamo z opisovanjem izdelave makete še ene različice – namreč batane z zakrivljenimi boki, kakršne so bile vzdolž obal slovenske Istre v preteklih dveh stoletjih med najbolj razširjenimi, dandanes pa jih je samo še za vzorec. Plovila tega tipa so bila najpogosteje dolga do 5 m in široka do 1,8 m ter so brez takelaže in dodatne opreme tehtala do okoli 400 kg.

Ideje za železniško maketo (5. del)

Z izdelavo in postavitvijo tovornega skladišča v ovalni kot, o čemer smo pisali v prejšnji številki Tima, smo storili prvi korak k naravnejšemu videzu tega območja makete. A prostor na povišanem delu terena nad slepim železniškim tirom je kot nalašč za postavitev še kakšnega objekta. Tokrat predstavljamo pripravo sestavnih elementov za kovinarski obrat, ki ga sestavljata dve zgradbi: starejša in manjša, v kateri poteka oblikovanje železnih profilov in cevi, ter večja in nekoliko novejša, kjer sta tudi varilnica in prirezovalnica pločevine.

Izdelava cestne varnostne ograje za dioramo

Čeprav se sistemi jeklenih cestnih varovalnih ograj različnih proizvajalcev med seboj nekoliko razlikujejo v merah, izvedbi in dodatkih, kot so na primer odsevniki za svetlobo in letev zaradi zaščite motoristov, so vendarle vsem skupni osnovni sestavni elementi, ki so: odbojniki, nosilci, podporne pločevine ter vijaki in pritrdilni material. Da bi vse podrobnosti lahko izdelali v merilu, v kakršnem je naša maketa oziroma diorama, moramo najprej pripraviti orodje oziroma pripomočke, ki nam bodo olajšali oblikovanje tanke aluminijaste pločevine.

3D-geometrijska telesa

Iz barvnega šeleshamerja ter nekaj vrvic in gumbov lahko izdelate preprosta didaktična pripomočka – 3D-kocko in kvader, ki bosta učencem 6. razredov olajšala razumevanje osnovnih geometrijskih teles pri pouku matematike. Mere mrež lahko poljubno spremenite. Lahko ju pobarvate tako, da so nasprotne ploskve enake barve. Tudi podlogo modelov lahko poljubno okrasite (nanjo lahko zapišete obrazce za izračun obsega in ploščine kvadrata ter pravokotnika, površine in prostornine kocke in kvadra, pretvornike enot za merjenje dolžine, površine in prostornine …).

ZAČETNIŠKI MODEL VOJAŠKEGA LOVSKEGA REAKTIVNEGA LETALA IZ VEZANE PLOŠČE

Za začetnike je zelo pomembno, da za svoj prvi modelarski projekt izberejo kak preprostejši izdelek, ob katerem se seznanijo z osnovnimi tehnikami in orodji. Tak primer je tudi začetniški model bojnega letala iz vezane plošče, katerega oblika je povzeta po sodobnih vojaških reaktivnih lovcih. Za njegovo izdelavo zadostuje zgolj osnovno modelarsko orodje, izdelek ima malo sestavnih delov, ni zahteven za gradnjo, ta traja samo nekaj šolskih ur, končni izdelek pa s svojim videzom bogato poplača vloženi trud.

MODEL STARODOBNEGA KABRIOLETA

Model starodobnega kabrioleta je namenjen začetnikom na področju modelarstva in spoznavanju tehnik obdelave lesa pri predmetu TiT v osnovni šoli. Uporaben je kot igrača, stojalo za pisalni pribor ali okras na delovni mizi oziroma kje drugje. Z nabavo potrebnega materiala ne bi smeli imeti težav, saj gre za lesne odpadke, zato boste nekaj drobiža odšteli samo za različne drobnarije (če jih nimate že od prej), kot so plastične ali kovinske kapice za pokrivanje vijakov in drugi podobni dodatki, s katerimi boste polepšali izdelek.

TEKSTILIJE IZ PAPIRJA (2. DEL)

Predenje z vretenom je starodavna tehnika, ki jo za zvijanje vlaken v prejo marsikje tradicionalno uporabljajo še dandanes. Uporaba predilnega vretena zelo olajša ročno zvijanje papirne niti, ki je bilo opisano v 3. številki letošnjega letnika Tima (str. 42–45). Ta tehnika zahteva kar nekaj vaje in spretnosti, saj je treba z eno roko vrteti oziroma po površini kotaliti vreteno, z drugo pa sočasno enakomerno dovajati papirni trak in ga s stiskanjem oblikovati v zbito nit, ki se seveda ne sme pretrgati.

FIGURA KAMELEONA IZ LESA

Figure kameleona so zaradi izjemne barvitosti teh živali lep okras, ki zelo popestri prostor. Zlasti v eksotičnih krajih je v trgovinah mogoče kupiti takšne izdelke iz keramike, kovine, stekla, umetnih mas oziroma lesa, vendar pa nekaj podobnega lahko naredimo tudi sami. In ker je les izmed prej naštetih gradiv še najcenejši, najdostopnejši ter ga ni težko obdelovati, so v tem članku objavljena navodila, kako iz njega izdelati figuro, ki bo v vaše življenjsko ali delovno okolje vnesla nekaj prepotrebne živahnosti.

PUSTNA VITEŠKA OPRAVA Z ARDUINOM

Pustne maske so veliko zanimivejše, če jim dodamo interaktivne elektronske elemente, kot so motorčki, zvočniki, LED-diode ipd. Tako je nastala tudi čelada za pustno viteško opravo, ki je opremljena s preprosto LED-matriko 8 × 8, povezano z mikrofonom v notranjosti, LED-diode pa utripajo glede na jakost govora nosilca maske. Za krmiljenje je uporabljen mikrokrmilnik Arduino Nano, ki je dovolj zmogljiv in obenem majhen, da ga je mogoče namestiti v čelado, ne da bi bil moteč za uporabnika.

MAGNETNA LEVITACIJA

Magnetna levitacija (lebdenje) je pojav, pri katerem se telo ali predmet vzdržuje v zračnem prostoru brez fizičnega stika z drugimi predmeti, in sicer z uporabo magnetnih polj. Temeljna zamisel napravice, opisane vtem članku, je, da trajni magnet postavimo pod elektromagnet, ki se ritmično vklaplja in izklaplja. Za stabilnejše lebdenje magneta v magnetnem polju lahko podenj prilepimo lahek predmet, na primer letalce iz deprona.

PUSTNI KOSTUM SOVA

Sova je ptica, ki ji ljudje od nekdaj pripisujemo prav posebne lastnosti: pooseblja skrivnost, magijo in modrost, po starodavnih verovanjih pa tudi moč prerokb, nočnih vizij, sanj in zdravljenja. Zato se lik sove v različnih izvedbah pogosto pojavlja v pravljicah, na otroških oblačilih in posteljnini, igračah, obeskih ter še marsikje.

Če bi se letos za pusta želeli napraviti v sovo, v tem članku najdete navodila, kako iz raznolikih gradiv v dopolnjujočih se barvnih odtenkih izdelati edinstven kostum, kakršnega boste v trgovinah iskali zaman.

IGRE S KEGLJI ZA NAJMLAJŠE

Da bi otrokom lažje približali različne oblike gibanja in fine motorike, jim moramo ponuditi čim bolj slikovite in privlačne rekvizite oziroma gibalne pripomočke, ki jih lahko izdelamo skupaj z njimi, zato jih bodo še raje uporabljali. Za izdelavo kegljev potrebujemo več enakih kosov prazne embalaže v obliki valja iz pločevine ali trde plastike, barvne samolepilne folije, škarje in pištolo za vroče lepljenje.

VISEČA PTIČJA KRMILNICA

Čeprav so ptičje krmilnice po navadi lesene, jih je z nekaj domišljije, truda ter spretnosti mogoče narediti tudi iz plastičnih cvetličnih lončkov in podstavkov, ki jih ne potrebujemo več. Takšno krmilnico lahko izdelate v družbi otrok doma ali v šoli pri pouku tehnike, pri izbirnem predmetu umetnost ali v kakšni popoldanski ustvarjalni delavnici. Med njenim nastajanjem boste najmlajšim privzgojili vrednote in skrb za ogrožene živali ter v njih prebudili zaščitniški odnos in čut za odgovornost ter prijateljstvo do žive narave.