Preskoči na vsebino

7. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

2
3. odprto prvenstvo MD Ventus v kategoriji drsalcev F1N
4
Maketa batane z zakrivljenimi boki (3. del)
8
Sodobna osvetlitev potniških vagonov modelnih železnic
12
Ideje za železniško maketo (7. del)
15
Model poganjalčka
19
Vodna raketa
25
Mali kompas
28
Nosilo za vroče napitke (in še kaj)
30
Model kmečkega poslopja (2. del)
33
Stenska polica v obliki jadrnice
34
Indukcijsko segrevanje
38
Tekstilije iz papirja (4. del)
41
Ptički iz cofov
42
Šopek pomladanskih zvončkov
44
Zajčki iz pokovke
47
Nagradna uganka za bistre glave – Panteon
Timov objektiv – Letalo Focke-Wulf Fw 190 je staro 85 let

Iz vsebine

MAKETA BATANE Z ZAKRIVLJENIMI BOKI (3. DEL)

V tem nadaljevanju je opisano polaganje majerjev, ki zahteva veliko natančnosti, izdelavo vesel in vilic za njihovo podporo, mašenje luknjic oziroma vdolbinic od žebljev in krojenje pajolov.

SODOBNA OSVETLITEV POTNIŠKIH VAGONOV MODELNIH ŽELEZNIC

Tudi svet modelnih železnic sledi razvoju novih tehnologij. Še pred nekaj desetletji so naprednejši posamezniki za osvetlitev vagonov uporabljali žarnice in druge točkovne vire svetlobe, zdaj pa je mogoče kupiti posebne osvetljevalne module z vgrajenimi LED-diodami, ki so namenjeni vgradnji v vagone sistemov N, TT in H0. Obstaja različici z že vgrajenim digitalnim dekoderjem ali brez njega.

IDEJE ZA ŽELEZNIŠKO MAKETO (7. DEL)

Med stavbami na železniški maketi so posebno zanimivi redkeje videni objekti, kot je na primer transformatorska postaja iz prejšnjega stoletja, kakršnih je tudi pri nas še veliko. Lahko jo v celoti izdelamo sami ali pa ustrezno predelamo kak tovarniški izdelek, kot je opisano v tem članku.

MODEL POGANJALČKA

Poganjalček je vrsta kolesa brez pedalov, ki ga otrok uporablja tako, da se s stopali odriva po tleh. Model tega preprostega prometnega sredstva je namenjen spoznavanju njegove zgradbe in delovanja ter nabiranju izkušenj pri obdelavi lesa. Gradnja namreč obsega večino osnovnih postopkov, kot so zarisovanje na gradivo, žaganje, vrtanje, brušenje in površinska zaščita.

VODNA RAKETA

Vodna raketa je prav zabavna stvar, saj jo lahko spuščamo na običajnih travnikih in ne potrebujemo veliko prostora za izstrelitev. Njena prednost je tudi v tem, da nam ni treba kupovati raketnih motorjev. Izstrelitvena rampa je preprosta za izdelavo in jo je mogoče priključiti na običajno kolesarsko tlačilko za zrak. V tem članku opisana vodna raketa ima tudi mehanski sistem za izmetavanje padala, da lahko varno pristane brez poškodb. Če jo napolnimo do tlaka 7–8 barov, lahko doseže višino 60–70 m.

MALI KOMPAS

Klasični kompas je preprosta naprava, ki temelji na magnetnem delovanju in je zasnovana za določanje smeri glede na Zemljin magnetni pol, ki je obrnjen v smeri sever-jug. Če se želite preskusiti v orientaciji v naravi in se naučiti uporabljati kompas, lahko po objavljenih navodilih izdelate trpežno različico tega pripomočka, ki jo boste lahko nosili v torbici, nahrbtniku, žepu ali okoli vratu, pa tudi kak trši pristanek na tleh ne bo vplival na njeno delovanje.

NOSILO ZA VROČE NAPITKE (IN ŠE KAJ)

Če ste redni uporabnik vročih napitkov iz avtomatov in si zraven radi privoščite tudi kak priboljšek, potem se vam splača narediti preprost lesen pripomoček. Z njim boste razveselili tudi bližnje ali prijatelje, če jim ga boste podarili. Izbirate lahko med šestimi različicami nosil – od najmanjše in najpreprostejše za samo en kozarček do take za štiri, ki ima na sredini tudi prostor za še kaj drugega.

MODEL KMEČKEGA POSLOPJA (2. DEL)

Da bi bila igrača zanimivejša, ima poslopje tri premična vrata s preprostimi tečaji iz žebljičkov. V tem nadaljevanju so opisani še postavitev lope, pritrditev strešnih površin ter izdelava lestve, jasli, svinjaka, napajalnika in ograd.

STENSKA POLICA V OBLIKI JADRNICE

Če morda potrebujete ne preveliko stensko poličko, na katero bi postaviti manjše okrasne predmete, spominke, pa tudi kakšno rožo ali manjšo knjigo, lahko iz 10 mm debele bukove vezane plošče z nekaj snovnega orodja za obdelavo lesa izdelate privlačno polico v obliki jadrnice.

INDUKCIJSKO SEGREVANJE

Indukcijsko segrevanje ni omenjeno samo na kuhinjske štedilnike, ampak se v industriji uporablja za segrevanje in taljenje železa ter še v številnih drugih tehnoloških postopkih. Zaradi več izredno zanimivih fizikalnih pojavov kar kliče po eksperimentiranju. Za ta namen potrebujemo model preprostega indukcijskega grelnika, ki je v osnovi namenjen segrevanju paličastih železnih predmetov.

TEKSTILIJE IZ PAPIRJA (4. DEL)

Tkanje je starodavna tekstilna tehnika izdelave blaga iz niti, pri kateri se dva ločena niza niti povezujeta pod pravim kotom, da nastane tkanina. Z ročnim tkanjem je mogoče izdelati preproste, vendar tudi zelo zahtevne unikatne izdelke, pri čemer je pomembno poznavanje surovin in tkalskih vezav; potrebnih je tudi precej izkušenj in ročnih spretnosti. Najpreprostejše je tkanje na tkalskem okvirju, kjer lahko uporabimo tudi prejo iz papirja.

PTIČKI IZ COFOV

Cofe najpogosteje lahko vidimo na oblačilih, kot so kape, šali, rokavice, copati ipd., pa tudi na torbah, blazinah, odejah, zavesah in drugih tekstilijah; cofe je mogoče uporabiti za izdelavo unikatnega nakita, zaradi svoje mehkobe in toplote pa so zelo priljubljeni tudi kot igrače v obliki žogic, lutk in živali. Ptička iz dveh cofov ni težko narediti, še posebno, če imate pripomoček za izdelavo cofov, ki jih (v različnih velikostih) za nekaj drobiža prodajajo v trgovinah s pripomočki za ustvarjanje.

ŠOPEK POMLADANSKIH ZVONČKOV

Nabiranje podzemnih delov in semen zvončkov ter kronic pri nas ni dovoljeno. Ker rastline na toplem kaj hitro ovenijo, je bolje, da jih pustimo kar tam, kamor spadajo – v naravi. Da pa bi si doma vseeno pričarali nekaj pomladnega vzdušja, si lahko iz prazne embalaže od jajc izdelamo svoj šopek zvončkov.

ZAJČKI IZ POKOVKE

Med najpogostejšimi komercialnimi velikonočnimi simboli so poleg piščančkov in pomladnih venčkov tudi zajčki. Čeprav slednje lahko v trgovinah kupimo v številnih različicah, so še vedno najlepši tisti, ki jih izdelamo sami. Letos vam predlagamo takšne iz pokovke, ki so nekaj čisto posebnega. Z njimi lahko polepšamo stanovanje ali jih uporabimo kot izvirno darilo, če smo povabljeni h komu na velikonočno praznovanje.