Preskoči na vsebino

Novica /

Mladi naravoslovci potujejo decembra na Tajsko na IJSO 2023

Naravoslovje

V petek, 22. septembra 2023, je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekal končni preizkus dvanajstih lanskih osmo- in devetošolcev za uvrstitev na 20. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado – The International Junior Science Olympiad 2023 (IJSO 2023). Najboljših šest bo med 1. in 10. decembrom 2023  na olimpijadi v Bangkoku na Tajskem merilo svoje naravoslovne spretnosti in znanje z vrstniki s celega sveta.

V ekipo sta se uvrstila dva lanska osmošolca (sedaj devetošolca) Andraž Čadež (OŠ Šmartno pod Šmarno goro) in Niko Habinc (OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana) ter lanski devetošolci, sedaj pa že dijaki prvih letnikov gimnazij – Aleksander Jotanović (lani OŠ Podzemelj, letos ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Lea Hrvatin (lani OŠ Vič, letos pa Gimnazija Vič), Izadora Kopač (lani OŠ Žiri, letos pa Gimnazija Škofja Loka), in Primož Markovič (lani OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana, letos Gimnazija Bežigrad).

Naloge za končni preizkus so sestavili in ocenili mentorji Domen Vaupotič, Iztok Tomažič, Tatjana Vidic in Barbara Rovšek. Slovenija bo s svojima tričlanskima ekipama na olimpijadi sodelovala četrtič. Sodelovanje, priprave in izbor ekip je skupni projekt ZOTKS in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).