Preskoči na vsebino

Tekmovanje v znanju multimedije – video montaža

Ključni datumi

Rok za prijavo na natečaj

Začetek oddaje vsebine

Zadnji dan za oddajo vsebine

Državno tekmovanje

Lokacija tekmovanja

Fakulteta za elektrotehniko UL, Tržaška 25

Vsebina tekmovanja

Tekmovanje poteka v znanju in spretnostih s področja multimedije – video montaže in snemanja. Poznavanje kadriranja, kompozicije, organizacije časa in prostora, osnov vizualne percepcije in spretnosti uporabe primernih prehodov in efektov so ključnega pomena pri sestavljanju zgodbe in izražanja s pomočjo videa. Poleg tega je pri izdelavi končnega izdelka pred obajvo ključnega pomena tudi poznavanje video formatov in osnov kompresije oz kompresijskih postopkov.

Vsebine izbirnega tekmovanja so naslednje:

V primeru dodatnega pisnega izbirnega tekmovanja bo to potekalo v obliki reševanja e-testa v sistemu e-cho. Datum in čas opravljanja testa bo objavljen naknadno. Test traja pol ure, sestavljen je iz 20 vprašanj, ki se naključno izberejo iz 100 možnih vprašanj.

Prvih 10 tekmovalcev se bo uvrstilo na državno tekmovanje, kot kriterij se bo upoštevalo najprej število doseženih točk, nato pa tudi čas reševanja (v primeru, da bo imelo več tekmovalcev enako število točk, bo višje uvrščeni tekmovalec, ki bo test rešil hitreje).

Seznam uvrščenih na državno tekmovanje bo objavljen najpozneje 19. februarja 2024 v sistemu ZOTKiS.

Tekmovanje bo v praktični obliki z uporabo Apple računalnikov in programske opreme Apple Final Cut Studio ali Adobe CS5. Vsak od tekmovalcev bo dobil svoj računalnik, na katerem bo nameščen Apple Final Cut Studio in pa Adobe CS5. Tekmovalci bodo imeli na računalnikih že pripravljene video in avdio vsebine, ki jih bodo uporabili pri montaži svojih izdelkov. Pred pričetkom tekmovanja si bodo tekmovalci skupaj z delom komisije ogledali vse materiale, ter razjasnili morebitne nejasnosti. Montaža sama bo potekala 150 minut, nato bodo imeli tekmovalci še 30 minut za izvoz svojih izdelkov v zahtevani format. Pri montaži se od tekmovalcev pričakuje uporaba elementov naštetih v vsebini tekmovanja.

Vsebina državnega tekmovanja so znanja in spretnosti s področja video montaže v katerega spada:

Pred pričetkom tekmovanja bodo tekmovalci prejeli tudi navodila za končno kompresijo materiala, pri tem bodo podani:

Kriteriji ocenjevanja so sestavljeni iz dveh delov:

 • poznavanje kadriranja in kompozicije (plani, rakurzi, smer pogleda, os akcije, zlati rez in pravilo tretjin)
 • poznavanje video montaže (smer pogleda, bipolarna organizacija prostora, phi efekt)
 • poznavanje kompresije (kodeki, formati, ločljivost, bitni pretoki, namembnost)
 • uvoz posnetkov (5%),
 • vstavljanje naslovov in podnapisov (title in subtitle) (5%),
 • uporaba primernih prehodov in efektov (15%),
 • izbira montažnih spojev (15%),
 • prostor in čas v montaži (15%),
 • zgodba (15%),
 • usklajenost z avdio podlago (15%),
 • izvoz in kodiranje materiala glede na namembnost (15%).
 • kodek in format,
 • namembnost posnetka (kje naj bi se predvajal), na podlagi tega podatka morajo kandidati določiti  parametre kompresije.
 • uporaba zahtevanih tehnik iz vsebine tekmovanja (70%),
 • splošni vtis končnega izdelka (30%).

Pravila posameznih tekmovalnih panog

Kdo lahko tekmuje?

Tekmovanje je namenjeno učencem zadnje triade osnovne šole in vsem srednješolcem od 1. do 4. letnika. Tekmovalci se lahko prijavijo preko šol, mladinskih centrov in drugih organizacij ali samostojno.

Način izvedbe tekmovanja

Tekmovanje je dvostopenjsko, kot izbirno in državno tekmovanje. Tekmovalci tekmujejo v dveh  skupinah: osnovne in srednje šole.

V oktobru bo objavlen natečaj, ki bo veljal kot predizbor za državno tekmovanje. V primeru zelo velikega odziva, bodo dijaki pozvani še na opravljanje pisnega preverjanja znanja.

Prijavnina

Prijavnine NI.

Razglasitev rezultatov in nagrade

Podelitev priznanj in nagrad za vsa tekmovanja, razen za tekmovanji pod številko 1 in 9 (za ti dve tekmovanji bo podelitev takoj po koncu tekmovanja) bo na posebni prireditvi v juniju 2024. Natančen datum in lokacija prireditve bosta določena naknadno in objavljena na spletni strani ZOTKS. Vsi nagrajenci bodo pravočasno prejeli vabila za prireditev.

Najuspešnejši tekmovalci v posamezni skupini (razen za tekmovanji pod številko 1 in 9) prejmejo za nagrado brezplačno udeležbo na strokovni ekskurziji, ki jo bo organizirala ZOTKS v letu 2024.

Najboljši trije v posamezni skupini pod pogojem, da so dobitniki zlatega priznanja (razen za tekmovanji pod številko 1 in 9), prejmejo za nagrado brezplačno udeležbo na enem izmed taborov, ki jih bo organizirala ZOTKS v poletnih mesecih 2024.

Za najboljše iz posameznih tekmovanj bo ZOTKS zagotovila tudi druge nagrade, ki bodo odvisne od prispevkov partnerjev in sponzorjev.